More


  Localităţi restante la repartizarea alegătorilor pe secţii

  - Advertisement -

  alegeri

  Prefectul Eugeniu Avram a convocat ieri, în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean, primarii şi secretarii localităţilor din judeţ, conducătorii serviciilor publice deconcentrate şi persoanele împuternicite pentru gestionarea registrelor electorale din primării. La eveniment a participat şi preşedintele Secţiei penale a Tribunalului Satu Mare, judecătorul Mihai Ciorcaş, care a prezentat noile coduri în materie penală. Cu aceeaşi ocazie, directorul filialei Nord – Vest Cluj a Autorităţii Electorale Permanente, Oana Tuluc, a prezentat noutăţile legislative privind Registrul Electoral şi aplicaţii practice. În final, prefectul a recomandat tuturor primarilor şi secretarilor să ia act de noile modificări, mai ales cele referitoare la executarea unor pedepse în folosul comunităţii şi să asigure de îndată, atunci când instanţele de judecată vor solicita, informaţiile cuvenite în materia executării pedepselor menţionate.

  Registrul electoral a devenit realitate
  Guvernul a adoptat la începutul acestei luni o ordonanţă de urgenţă privind operaţionalizarea Registrului electoral, modificarea Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014. Actul normativ stabileşte că listele electorale permanente se întocmesc şi se tipăresc de către primari, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral. Potrivit directorului filialei Nord – Vest Cluj a Autorităţii Electorale Permanente, Oana Tuluc, Registrul electoral este definit ca un “sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare”.

  Autoritatea Electorală Permanentă asigură administrarea şi suportul tehnic necesar funcţionării Registrului electoral, coordonarea şi îndrumarea metodologică a persoanelor autorizate să opereze în Registrul electoral, precum şi controlul respectării dispoziţiilor legale în domeniu. Autoritatea Electorală Permanentă administrează şi Registrul secţiilor de votare din ţară, care reprezintă o bază de date centralizată privind delimitarea, numerotarea, sediile şi dotarea secţiilor de votare. Registrul secţiilor de votare este public.

  Probleme cu repartizarea alegătorilor
  Conform directorului filialei Nord – Vest Cluj a Autorităţii Electorale Permanente, Oana Tuluc, delimitarea secţiilor de votare din ţară şi stabilirea sediilor acestora se actualizează anual, până cel mai târziu la data de 1 martie, de către primari, prin dispoziţie, fără ca acestea să poată depăşi limitele teritoriale ale colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Registrul electoral va fi utilizat la toate tipurile de procese electorale, şi nu doar la alegerile parlamentare, cum se prevedea până acum. Oana Tuluc a atras atenţia că există primării care nu au reuşit încă să repartizeze alegătorii pe secţii electorale. Deşi directorul filialei Nord – Vest Cluj a Autorităţii Electorale Permanente a precizat că nu vrea să dea exemple negative în acest sens, nu s-a putut abţine şi a amintit numele oraşului Ardud, care nu ar fi repartizat nu mai puţin de 2.000 de alegători pe secţii electorale. “Până mâine nu mai vreau să am niciun alegător nerepartizat pe secţii de votare. Măcar să văd bunăvoinţă din partea reprezentanţilor primăriilor, ca să nu spun altceva”, a tunat Oana Tuluc.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare