Procurorii sălăjeni au trimis în judecată 768 de inculpați3
Potrivit prim-procurorului Crin Bologa, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, în cursul anului trecut, cei 18 procurori sălăjeni au soluţionat peste 12.000 de lucrări, din care aproximativ jumătate au fost cauze penale. Totodată, au fost trimiși în judecată 768 de inculpaţi, iar 60 au fost trimişi în arest preventiv.
„În cursul anului 2013 am avut de soluţionat un număr de 12.665 de cauze penale, la un număr de 18 procurori. Au fost soluţionate 5.048 de dosare penale, în creştere faţă de anul precedent cu 2%. De asemenea s-au întocmit rechizitorii într-un număr de 599 de cauze, mai mult cu 3% decât în anul 2012. (…) Au fost trimişi în judecată un număr de 768 de inculpaţi, de asemenea în creştere faţă de 2012 cu 2%. Au fost trimişi în stare de arest preventiv 60 de inculpaţi, cu 12% mai mult ca anul trecut. Pe ansamblu, numărul lucrărilor soluţionate de către procurori în cursul anului 2013 s-a ridicat la peste 10.000. Aici apare activitatea de judecată, dosarele soluţionate, activitatea de petiţii”, a declarat Crin Bologa.
Anul trecut au fost întocmite şase rechizitorii în dosare privind corupţia cu 21 de inculpaţi, iar în ceea ce priveşte evaziunea fiscală şi contrabanda s-au întocmit rechizitorii în 46 de cauze.
Printre cele mai importante dosare penale soluţionate se numără cel în care un angajat al UT 95 Jibou – Rezervele Statului Var a vândut ilegal, în perioada 2000-2012, unor persoane din Gilău, cantitatea de 372 tone de cupru, valorând circa 3 milioane de euro. Şase inculpaţi din acest dosar sunt cercetaţi în stare de arest.
Tot în 2013 a fost soluţionat şi dosarul care vizează o crimă dublă, comisă de un cioban, acesta primind o pedeapsă de 20 de ani de închisoare cu executare.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj a adăugat că domeniul prioritar pentru 2012 dar şi pentru 2013 a fost combaterea infracţionalităţii în ceea ce priveşte achiziţiile publice, deoarece, în opinia sa, fenomenul de corupţie în acest domeniu este întins, larg şi influenţează foarte mult viaţa cetăţenilor.
„Noi am făcut un domeniu prioritar din combaterea infracţionalităţii în ceea ce priveşte achiziţiile publice, pentru că aici fenomenul de corupţie este întins, este larg şi influenţează viaţa cetăţenilor foarte mult. În momentul în care banii publici sunt fraudaţi în ce priveşte achiziţiile publice, atunci cetăţeanul nu o să beneficieze de serviciile de care trebuie să beneficieze, ci o să beneficieze doar anumite persoane fizice care pot dispune asupra acestor bani în cadrul achiziţiilor publice, indiferent din ce domeniu aparţin achiziţiile publice. Şi în anul acesta vom încerca să ne concentrăm pe combaterea corupţiei şi în domeniul achiziţiilor publice”, a precizat prim-procurorul Bologa, care a mai spus că se va pune accent şi pe recuperarea prejudiciilor prin confiscarea extinsă, o posibilitate introdusă recent în legislaţie.
„De anul trecut a fost introdusă confiscarea extinsă ca instituţie de drept şi noi încercăm să o aplicăm. Asta înseamnă că putem să urmărim banii, să comparăm veniturile inculpaţilor din ultimii cinci şi averea pe care o au inculpaţii şi rudele apropiate. Să comparăm dacă averea este mai mare decât venitul. (…) Dacă dovedim că în ultimii cinci averea îi depăşeşte cu mult veniturile licite, atunci putem solicita instanţei confiscarea extinsă, indiferent unde sau la cine se află bunurile respective, ceea ce nu puteam în urmă cu un an. (…) Dacă putem confisca sumele obţinute din infracţiuni poate avem şi rezultate în combaterea acestor infracţiuni”, a adaugat sursa citată.

Iulian Duma

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts