More

  Protestul micilor traficanţi

  vama-halmeu

  După cum a anticipat Gazeta de Nord-Vest, introducerea măsurilor speciale de control şi a noilor restricţii privind cantităţile de alimente, tutun şi alcool ce pot fi introduse în ţară nu au fost prea bine primite de persoanele care se ocupă cu micul trafic cu Ucraina. Noile măsuri au dat lovitura de graţie micului trafic cu ţara învecinată. Nemulţumiţi de restricţionări, circa 50 de mici traficanţi din judeţul Satu Mare au organizat sâmbătă după-amiază un protest în Vama Halmeu, protest despre care susţin că a fost spontan. La un moment dat, micii traficanţi au ameninţat că vor bloca drumul de acces spre vamă. La faţa locului s-a deplasat prefectul Eugeniu Avram, care le-a explicat protestatarilor despre necesitatea introducerii măsurilor restrictive. De asemenea, prefectul Avram a înaintat un raport Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Afacerilor Interne şi Guvernului României.

  Protest spontan în Vama Halmeu
  Sătmărenii care se ocupă cu micul trafic cu Ucraina au organizat sâmbătă după-amiază un protest spontan în Vama Halmeu. Cele aproximativ 50 de persoane prezente în vamă s-au declarat nemulţumite de faptul că sunt ţinute foarte mult timp la rând după introducerea măsurilor speciale de control şi că noile reglementări omoară micul trafic cu ţara vecină. Luaţi de val, micii traficanţi au ameninţat că blochează drumul de acces spre vamă cerând suspendarea ordinului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) care restricţionează cantităţile de alimente, tutun şi alcool ce pot fi introduse în ţară de fiecare persoană, ordin care a intrat în vigoare în noaptea de vineri spre sâmbătă. Masa protestatarilor era formată din sătmărenii care trăiesc de pe urma micului trafic, cumpărând produse din Ucraina pe care le revând în România cu adaosul de rigoare.

  Conform noilor reglementări, persoanele care intră în România vor trebui să completeze o declaraţie vamală cu bunurile din bagaje. O dată pe săptămână o persoană poate introduce în ţară două pachete de ţigări, 50 de trabucuri, un litru de alcool peste 22 grade, patru litri de vin, 16 litri de bere, un rezervor standard de carburant şi 10 litri într-o canistră, un kilogram de zahăr şi alte bunuri a căror valoare totală să nu depăşească suma de 300 de euro. Potrivit Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală, scopul declarat al acestor măsuri este de a proteja comercianţii care funcţionează legal pe teritoriul României de invazia de produse ieftine din Ucraina.

  Prefectul a ascultat doleanţele protestatarilor
  Urmare a protestului cetăţenilor de la Vama Halmeu de sâmbătă după-amiază, prefectul Eugeniu Avram s-a deplasat împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Poliţiei de Frontieră şi Biroului Vamal pentru a discuta concret cu protestatarii despre doleanţele acestora. Discuţia a avut loc la Primăria Halmeu, unde prefectul le-a explicat cetăţenilor despre necesitatea introducerii măsurilor prevăzute în Ordinul ANAF nr. 3477/2013 care defineşte caracterul ocazional al introducerii în România de bunuri aflate în bagajul călătorilor care vin dintr-o ţară terţă spaţiului extracomunitar.

  După discuţii concrete, cetăţenii au înţeles obligativitatea celor care vin dintr-o ţară terţă de a respecta normele prevăzute în ordin, conştienţi fiind despre efectele juridice ale acestuia în caz de nerespectare. Prefectul Eugeniu Avram i-a asigurat pe cetăţeni că va transmite doleanţele lor Ministerului Finanţelor, Ministerului Afacerilor Interne şi nu în ultimul rând Guvernului României. Cetăţenii au mai precizat că ei nu urmăresc să săvârşească speculă în materie, ci doar să-şi completeze veniturile.

  În cursul zilei de ieri, prefectul Eugeniu Avram a convocat o şedinţă de lucru cu reprezentanţii factorilor cu atribuţii privind aplicarea ordinului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi, împreună cu aceştia, s-a redactat un raport ce a fost trimis Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Afacerilor Interne şi Guvernului României.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE