More


  Reacţii prezidenţiale fără noimă

  - Advertisement -

  România se află într-o situaţie fără precedent după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat, în decembrie, să semneze memorandumul cu FMI şi a respins bugetul de stat din cauza accizei de 7 eurocenţi care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Guvernul a amânat pentru începutul lui aprilie aplicarea accizei şi bugetul de stat a fost până în cele din urmă aprobat, dar starea acordului cu FMI a rămas incertă. O delegaţie comună a Fondului, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale a fost în România până pe 20 ianuarie în încercarea de a debloca situaţia, însă Băsescu a anunţat categoric că nu va semna scrisoarea de intenţie dacă va conţine creşterea accizei la carburanţi. Numai că majorarea accizei era inclusă deja în bugetul de stat care fusese promulgat chiar de Traian Băsescu.

  După trei săptămâni în care nu a avut vreo reacţie, preşedintele a izbucnit lansând o cavalcadă de acuzaţii lipsite de noimă şi de o duritate fără precedent. Astfel, a continuat să susţină că bugetul nu are nevoie de cei 42-43 de bani la fiecare litru de benzină rezultaţi din creşterea accizei.

  A fost apoi penibilă şi jignitoare pentru români strădania sa mincinoasă de a justifica guvernarea Boc prin afirmaţia că una este să nu ai bani în buget şi să iei nişte măsuri ca cele din 2010, şi cu totul alta să ai bani ca efect al macrostabilizării şi să impui o taxă ticăloasă. Cât priveşte concluzia la care a ajuns, aceasta este de-a dreptul halucinantă: “îi voi chema pe români să se apere în stradă în mitinguri”.

  Băsescu şi-a extins atacurile lipsite de noimă luând apoi în cătare Banca Naţională a României şi FMI. A acuzat BNR că se lasă controlată de “un guvern corupt” şi că a lucrat la un proiect de act normativ împreună cu Executivul, aprobat şi de FMI, prin care românii cu venituri mai mici de 1610 lei vor putea opta pentru reducerea la jumătate a ratelor pe care le au la bancă timp de doi ani.

  Este întru totul revoltător, incredibil şi inadmisibil ca preşedintele României, ţară membră a UE şi NATO, să îndemne oamenii să iasă în stradă, să-i incite la dezordine socială. Şi să fie iniţiatorul unor mitinguri împotriva Guvernului ţării. Nu este de mirare că sfârşitul celui de al doilea mandat prezidenţial pare interminabil şi în continuare imprevizibil, mai cu seamă pentru cele 7,4 milioane de români care şi-au exprimat fără echivoc dorinţa ca Traian Băsescu să dispară de pe scena politică. Fără încăpăţânări repetate din partea sa şi, desigur, fără violenţă.
  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare