More

    Telefonia mobilă şi internetul, cele mai reclamate domenii

    opc

    La nivelul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Satu Mare s-au înregistrat şi cercetat în cursul anului trecut un număr de 465 reclamaţii. Dintre acestea, 380 de reclamaţii s-au referit la produsele şi serviciile nealimentare, 50 au avut ca obiect produsele şi serviciile financiare, iar un număr de 35 de reclamaţii s-au referit la produse alimentare şi servicii de alimentaţie publică. Din totalul de 465 de reclamaţii înregistrate la CJPC Satu Mare, 298 au fost soluţionate în favoarea consumatorilor, 54 au fost neîntemeiate, 25 de reclamaţii au fost nesoluţionabile, 75 au fost redirecţionate la alte instituţii şi 13 au fost clasate. Cele mai numeroase plângeri sunt cele privind nerespectarea clauzelor financiare de către operatorii de telefonie mobilă şi internet.

    Hoţie la drumul mare
    Unele firme de telefonie mobilă şi de internet reuşesc să bage mâna adânc în buzunarul bieţilor clienţi de bună credinţă. Aşa se face că cele mai frecvente aspecte reclamate în cazul produselor şi serviciilor nealimentare privesc operatorii de telefonie mobilă şi internet. “71 de reclamaţii privesc contractele de telefonie, internet, cablu TV, referindu-se în principal la nerespectarea clauzelor contractuale, nerezilierea contractelor la cerere, calitatea serviciilor necorespunzătoare, neremedierea în termenele prevăzute în contracte a defecţiunilor apărute, costuri suplimentare apărute. De asemenea, 54 de sesizări şi reclamaţii au avut ca obiect terminalele mobile, respectiv 37 de reclamaţii au vizat calculatoare, tablete, laptop-uri, majoritatea fiind defecte în termenul de garanţie, unele probleme nu s-au remediat după ce produsul a fost predat în service, scoaterea nejustificată din garanţie a produselor, nerespectarea de către operatori economici vânzători şi unităţi service a termenului de 15 zile pentru remedierea deficienţelor reclamate”, se arată într-un comunicat de presă remis de CJPC Satu Mare.

    Băncile nu se dezic
    Băncile nu se dau în spate când vine vorba despre a face rost de bani pe seama clienţilor disperaţi, operând cu tot felul de manevre, care mai de care mai abuzive. “În cazul celor 50 de reclamaţii privind produsele şi serviciile financiar-bancare au fost reclamate în principal următoarele aspecte: informare incorectă la încheierea contractului de credit, notificare birou de credit, închidere cont card de credit, lipsa notificare rambursare integrală, neeliberarea la cerere a unor documente precum copie după contract sau grafic de rambursare la rambursarea anticipată, perceperea de penalităţi la suma totală de achitat, clauze abuzive, comision de risc, dobânda variabilă sau indexabilă, executări silite”, se arată în raportul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare.

    Eternele probleme în alimentaţie
    Domeniul alimentar se confruntă în continuare cu o serie de scăpări când vine vorba despre respectarea condiţiilor de sănătate publică. “În cazul celor 35 de reclamaţii privind produsele şi serviciile alimentare au fost reclamate mai frecvent aspecte precum: depăşirea datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum, promoţii înşelătoare, produse necorespunzătoare din punct de vedere organoleptic, servicii de alimentaţie publică necorespunzătoare, informare incorectă asupra listei meniu şi neafişare preţuri”, se mai arată în sursa citată.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE