Un nou mod de calcul a veniturilor din arendăAdministraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj reaminteşte că datorită schimbării Codului Fiscal prin OUG nr. 102/2013, din 1 ianuarie 2014, se aplică un nou tratament fiscal veniturilor din arendă obţinute de persoane fizice.
Astfel, impozitul pe veniturile din arendă obţinute de persoanele fizice se calculează, în 2014, prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit, arendaşii, la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net. De asemenea, venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
Ca urmare, potrivit Ordinului ANAF nr. 123/2014, instrucţiunile de completare a formularului 100 – „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” s-au modificat. Astfel, impozitul pe veniturile din arendă nu se mai declară în formularul 100, pentru ca acesta se raportează în formularul 112 – „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenta nominală a persoanelor asigurate”, care a fost modificat prin Ordinul MFP 1977/2013. Noile instrucţiuni de completare a formularului 100 se aplică pentru declararea impozitelor şi taxelor datorate începând cu 1 ianuarie 2014.
Iulian Duma
ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts