More

  Un nou primar din Sălaj găsit incompatibil de ANI

  El și-a angajat fiel pe postul de consilier personal

  Primarul comunei sălăjene Crişeni, Andrei Maior, a fost găsit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese administrativ şi penal după ce, în noiembrie 2010, şi-a angajat fiul pe postul de consilier personal al primarului.
  Potrivit ANI, primarul din Crișeni „a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada 08 noiembrie 2010 – 01 noiembrie 2013, a semnat, în calitate de primar, dispoziția de numire a fiului său în funcția de consilier al primarului, precum și contractul individual de muncă al acestuia. Astfel, acesta nu a respectat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

  Mai mult, el este acuzat că „în perioada 08 noiembrie 2010 – 01 noiembrie 2013, prin aprobarea și semnarea actelor administrative prin care fiul său a fost angajat pe postul de consilier al primarului, MAIOR ANDREI a încălcat și dispozițiile art. 301 din noul Cod Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică””.
  Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Jibou, cu privire la posibila săvârşire de către Andrei Maior a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din noul Cod Penal al României și a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

  Potrivit legislaţiei în vigoare, persoana față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE