More

  Un singur deţinut eliberat pe noul Cod

  tribunal

  Intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală, începând cu data de 1 februarie 2014, a adus cu sine şi pedepse mult reduse pentru numeroase infracţiuni. Primul efect al noilor legi este că sute de deţinuţi vor fi eliberaţi, ca urmare a intrării în vigoare a unei legi mai favorabile, iar altora li se vor micşora pedepsele pe care le au de executat. Peste 100 de deţinuţi din Penitanciarul Satu Mare vor fi puşi în libertate sau vor beneficia de diminuarea pedepselor. Majoritatea acestor deţinuţi au fost condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt şi tâlhărie. Până ieri, un singur deţinut încarcerat la Penitenciarul Satu Mare a fost pus efectiv în libertate, printr-o decizie a Judecătoriei Satu Mare.

  Un singur deţinut eliberat
  În baza Hotărârii Guvernului nr.863/2013 a fost constituită o comisie având ca scop analizarea tuturor deţinuţilor sub aspectul aplicării legii mai favorabile. Astfel că, începând cu data de 15 ianuarie 2014, această comisie a sesizat Tribunalul Satu Mare şi Judecătoria Satu Mare cu un număr total de 102 sesizări. Dintre acestea, 18 sesizări au fost adresate Tribunalului Satu Mare, toate fiind pe rol, în curs de soluţionare, iar 84 adresate Judecătoriei Satu Mare. Dintre cererile adresate Judecătoriei, 14 au fost soluţionate în data de 1 februarie 2014, data intrării în vigoare a noului Cod Penal. Una dintre cereri a fost respinsă, iar 13 au fost admise.
  Din sesizările admise, una singură a avut ca efect punerea în libertate, se arată în adresa remisă redacţiei în cursul zilei de ieri de către Tribunalul Satu Mare. Este vorba de bihoreanul K.Ş., în vârstă de 43 de ani, care a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Satu Mare, judecătorul Camelia Pop. Potrivit vechiului Cod Penal, “dacă actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, care nu a împlinit vârsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de către făptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi”. Bihoreanul K.Ş. nu a putut fi încadrat la niciun alineat al noului Cod Penal, motiv pentru care a fost pus în libertate în cursul zilei de sâmbătă.

  Hotărârile curţilor de apel, definitive
  Datorită faptului că sunt reduse anumite limite de pedeapsă (spre exemplu la furtul calificat se reduce maximumul pedepsei de la 15 ani la 5 ani), cei care sunt în executarea unor pedepse ce depăşesc acest maxim, vor fi puşi în libertate. În schimb, hotărârile pronunţate de curţile de apel după intrarea în vigoare a noilor coduri în calea de atac a apelului devin definitive, urmând a fi emise mandate de executare acolo unde este cazul. Cu toate acestea, recursurile deja formulate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anterior intrării în vigoare a noului cod vor fi judecate conform vechii proceduri, mandatele de executare ale pedepsei neputând fi emise înainte de soluţionarea recursului.
  Majoritatea proceselor aflate pe rol în acest moment (cu excepţiile prevăzute expres în legea de punere în aplicare) vor fi soluţionate conform noilor reguli de procedură penală. Din punct de vedere al pedepselor şi al modului de aplicare a acestora, se va decide, în concret, care lege penală este mai favorabilă. Nu în ultimul rând, toate hotărârile pronunţate în prima instanţă după intrarea în vigoare a legii noi sunt supuse căilor de atac, termenelor şi condiţiilor de exercitare ale acestora, prevăzute de legea nouă.

  Unele pedepse micşorate, altele majorate
  Principala schimbare din noul Cod Penal este legată de micşorarea pedepselor pentru o serie de infracţiuni, printre care şi cele de corupţie. Luarea de mită, de exemplu, va fi sancţionată cu cel mult 10 ani de închisoare, cu cinci ani mai puţin decât în vechiul cod. Pentru dare de mită, în schimb, pedeapsa maximă creşte, de la cinci la şapte ani. Înşelăciunea va fi pedepsită cu cel mult cinci ani, în condiţiile în care Codul Penal din 1968 prevedea o pedeapsă de cel mult 15 ani.
  Noul cod stabileşte ce fel de declaraţii publice pot fi considerate infracţiune. A fost introdus un articol care prevede că orice persoană care, pe parcursul unei proceduri judiciare, acuză pe nedrept un magistrat pentru a-l influenţa sau intimida, poate primi închisoare, de la trei luni la un an, sau amendă. Premierul este de părere că acest articol ar trebui abrogat, pentru a nu se restrânge dreptul la liberă exprimare.

  Interceptare cu înştiinţare
  Pentru ca dosarele să fie judecate mai rapid, noile coduri introduc instituţia judecătorului de drepturi şi libertăţi şi pe cea a judecătorului de cameră preliminară. Primul se pronunţă asupra solicitărilor procurorilor de arestare sau interceptare, în timp ce magistraţii din a doua categorie verifică legalitatea unui caz pe care procurorii l-au trimis în judecată.
  O altă noutate importantă în noile coduri este oportunitatea renunţării la urmărirea penală. Astfel, dacă procurorul consideră că anchetarea unei fapte penale este prea costisitoare în raport cu prejudiciul care poate fi recuperat poate clasa dosarul. În cazul în care autorul faptei este cunoscut, procurorul poate clasa dosarul, dar îl poate obliga pe suspect să îndeplinească anumite obligaţii.
  De asemenea, începând cu data de 1 februarie, interceptările vor putea fi utilizate numai în faza de urmărire penală, iar procurorul va fi obligat să anunţe suspectul că este cercetat şi că poate fi interceptat.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE