More

  Vremea caldă și topirea zăpezii poate produce creșteri ale debitelor de apă

  Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (ABA Someş-Tisa) a precizat, azi, că datorită vremii în încălzire sunt posibile creşteri ale nivelurilor şi ale debitelor pe unele cursuri de apă din spaţiul hidrografic Someş-Tisa.
  Având în vedere faptul că prognoza meteorologică, pentru intervalul imediat următor, indică faptul că se vor înregistra temperaturi peste normalul termic al perioadei, odată cu diminuarea stratului de zăpadă existent, s-ar putea înregistra creşteri ale debitelorșsi ale nivelurilor pe unele cursuri de apă din spaţiul hidrografic Someş-Tisa.
  „Atenţionăm autorităţile publice locale să acţioneze în conformitate cu Manualul primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă. Este necesar să fie acordată o atenţie deosebită lucrărilor de curăţare şi decolmatare a şanţurilor, rigolelor, podeţelor şi a canalizărilor pluviale pentru a putea fi asigurată curgerea apelor”.
  Totodată, serviciile Dispecerat, Apărare Împotriva Inundaţiilor, Hidrologie, Exploatare lucrări precum şi cele 5 Sisteme de Gospodărire a Apelor subordonate, din judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj monitorizează permanent evoluţia fenomenelor.
  Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa (ABA Someş-Tisa) acţionează conform programelor de exploatare aprobate în scopul întreţinerii în cele mai bune condiţii a lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare.
  Deocamdată, la cele 5 lacuri de acumulare ale ABA Someş-Tisa (Gilău din judeţul Cluj, Strâmtori-Firiza din judeţul Maramureş, Colibiţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, Vârşolţ din judeţul Sălaj şi Călineşti-Oaş din judeţul Satu Mare) nu au fost semnalate probleme în exploatare.
  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE