More

  Zălăuanii stau la cozi pentru a plăti taxele și impozitele

  3

  Conform Primăriei Zalău, până la data de 31 martie 2014, contribuabilii persoane fizice și persoane juridice din municipiul Zalău care își vor plăti pe întreg anul, impozitele pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport vor primi o reducere de  5%.
  Anul trecut, circa 12.900 de persoane fizice și 500 de persoane juridice au beneficiat de această reducere.
  De precizat faptul că persoanele cu venituri familiale lunare mai mici decât salariul minim pe economie ori cu venituri ce constau în exclusivitate din indemnizația de șomaj sau ajutor social, vor beneficia de reduceri de la plata impozitului pe clădirea de domiciliu și terenul aferent, între 10 și 50%. Astfel, persoanele singure care au un venit mai mic decât salariul minim, vor beneficia de o reducere cu 10% a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și pentru terenul aferent acestuia.
  Pentru familiile alcătuite din două persoane, reducerea va fi de 20% pe clădirea folosită ca domiciliu și pentru terenul aferent acesteia, iar pentru familiile formate din trei persoane, reducerea va fi de 30%. De reducerea cu 40% la plata impozitului vor putea beneficia familiile alcătuite din patru persoane, iar familiile cu mai mult de patru persoane vor beneficia de o reducere de 50%.
  Potrivit Primăriei Zalău, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate vor fi scutite de la plata impozitului pe clădiri și teren. Reducerea cu 50% a impozitului se acordă și familiilor care au în întreținere copii cu invaliditate de gradul I sau II, respectiv handicap grav sau accentuat, dar și familiilor în care cel puțin unul dintre soți este încadrat în gradul I sau II de invaliditate.
  Cetățenii care vor să beneficieze de aceste facilități fiscale acordate în acest an trebuie să știe că pentru a-și justifica situația financiară au nevoie de un dosar care să cuprindă: dovada veniturilor prin adeverința de salarizare, cupon de pensie, ajutor de șomaj, ajutor social sau adeverință de la Direcția Generală a Finanțelor Publice că nu este privatizat, o declarație pe proprie răspundere privind veniturile realizate pe familie, componența familiei și actele de identitate. Scutirea se va acorda în baza unei anchete sociale realizate de către reprezentanții Direcției de Asistență Socială.
  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE