More



    Zalăul va rămâne fără sistem centralizat de încălzire

    20 de instituții de învățământ și 8 instituții publice vor fi dotate cu centrale proprii

    1

    Primăria Municipiului Zalău a decis să monteze centrale termice în fiecare unitate de învățământ (cu excepția celor care au deja un sistem propriu de încălzire și apă caldă) și în cele opt instituții publice unde Uzina Electrică furnizează agent termic.
    Decizia a fost luată, ieri, în cadrul ședinței Consiliului Local Zalău și în urma concluziilor unui studiu de rentabilitate a unor investiții privind modernizarea și reducerea costurilor cu agentul termic la Uzina Electrică, comparativ cu costurile pe care le impune achiziția de centrale proprii în școli, grădinițe și licee. Investiția va avea loc în acest an și va trebui finalizată până în toamnă.
    Conform Primăriei Zalău, banii alocați Uzinei Electrice pentru retehnologizare vor fi redistribuiți și completați cu diferența necesară, din bugetul local, pentru achiziția și montarea de centrale. De asemenea, Primăria Zalău a economisit 1,5 milioane de lei pentru că nu va mai trebui să achiziționeze tronsonul de conductă aparținând Distriterm și reabilitată de firma maghiară E-Star.
    Urmează disponibilizări la Uzina Electrică
    Drept urmare, o parte din cei 70 de angajați, câți sunt în prezent la Uzina Electrică, urmează să fie disponibilizați în perioada următoare și vor rămâne doar 55-60 de muncitori, care vor asigura întreținerea centralelor termice din instituții și alte lucrări care necesită intervenția instalatorilor. Dacă va fi nevoie, se vor organiza cursuri de calificare/specializare pentru care angajații Uzinei Electrice să poată interveni pentru buna funcționare a centralelor și pentru siguranța copiilor.
    Primarul Zalăului, Radu Căpîlnașiu a afirmat că persoanele care erau racordate la sistemul cetralizat de încălzire vor fi anuntațe despre închiderea Uzinei Electrice. Legea prevede că anunțul trebuie făcut cu 6 luni înainte de stoparea acordării serviciului. Din rapoartele Primăriei Zalău reiese faptul că circa 100 dintre locuințele care sunt racordate acum la sistemul de încălzire centralizat sunt locuințe sociale și aparțin Primăriei, care va fi nevoită să susțină financiar achiziția de centrale termice.
    Conform unei expertize realizate de ing. Pocola Adrian și prezentată edililor și consilierilor locali, în prezent costurile de transport a agentului termic sunt mai mari decât consumul efectiv. Au fost luate în considerare două variante: fie reabilitarea Uzinei Electrice Zalău, prin achiziția unui sistem de cogenerare și a două cazane noi pentru apă caldă, fie achiziția și montarea unor surse individuale de agent termic în cadrul a 20 de unități de învățământ și în opt instituții publice din municipiu.
    Concluzia a fost că modernizarea Uzinei Electrice costă 9,7 milioane de lei, la care se adaugă peste 16 milioane de lei necesari pentru reabilitarea rețelei de distribuție, sume care s-ar amortiza în 12 ani, în timp ce achiziția de centrale proprii în școli ar costa 7,6 milioane de lei, iar pentru cele 8 instituții publice – 726.000 lei și unde investiția s-ar recupera în aproximativ 4 ani. La acestea se adaugă costuri cu manopera și mici construcții unde vor fi montate centralele, pentru că, potrivit expertului, acestea nu pot fi montate sub scări sau sub săli de clasă.
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE