Ziaristul Ștefan Stahl și a lansat cartea ”Scrima Sătmăreană. Miracol al sportului românesc”stahl10

Scrima sătmăreană a fost cu adevărat în centrul atenției la sfârșitul săptămânii. După două zile de concurs la Cupa Satu Mare în care am văzut la lucru cele mai bune floretiste cadete din circuitul european , ieri după amiază după festivitatea de premiere a concursului pe echipe am avut parte și de lansarea cărții document ”Scrima Sătmăreană. Miracol al sportului românesc” scrisă de ziaristul Ștefan Stahl.
Evenimentul a avut loc la Casa Șvabilor și s-a bucurat de prezența prefectului Eugeniu Avram, a europarlamentarului Ovidiu Silaghi, a președintelui Consiliului județean, Adrian Ștef, a vicepreședintelui Consiliului județean, Mircea Govor, viceprimarului Marcela Papici, fostul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Illyes, foștilor campioni mondiali la scrimă, Iosif Szeppesi, Petru Kuki, Suzana Ardeleanu. Au vrut de asemenea să-i fie alături autorului zeci de prieteni, colegi și bineînțeles oamenii de sport din Sătmar.

Volumul cuprinde principalele momente ale istoriei de aproape un secol şi jumătate al sportului cu sabia, spada şi floreta, din oraşul de pe malul Someşului. Sunt trecute în revistă carierele de excepţie ale Elenei Şamşudeanu, Ştefan Haukler, Adalbert Mezei, Ştefan Langenbacher, culminând cu titlurile de campion mondial câştigate de Ecaterina Jencsik, Ileana Gyulai, Suzana şi Ştefan Ardeleanu, Petre Kuki şi cu rezultatele medaliaţilor Miklós Bodóczi, Rozália Orosz, Marcela Moldovan şi alţii. Sunt prezentaţi şi sportivii care au obţinut titluri mondiale sub culorile „noilor patrii”, unde au ajuns în deceniile trecute: Iosif Szepessy, Zita Funkenhauser, König Rita, Monica Weber (Germania), Fekete Attila, Osváth Richárd (Ungaria). Sportivii originari din Satu Mare au un bilanţ ieşit din comun: 16 titluri de campion mondial (8 pentru România, 6 pentru Germania, 2 pentru Ungaria), peste 40 de campioni naţionali, peste 30 de participanţi la campionate mondiale, 24 de participanţi la jocurile olimpice. La care se adaugă sutele de titluri obţinute la campionatele de speranţe, cadeţi, juniori şi tineret.

Editarea cărții a fost sprijinită în totalitate de Consiliul județean.
La final, fostul campion mondial Iosif Szeppesi a primit premiul special al Galei laureaților 2014 din partea președintelui CJ, Adrian Ștef și a vicepreședintelui CJ Mircea Govor.

” Este o recunoaștere a meritelor și a valorii domnului Szeppesi, un sătmărean care ne face cinste în Germania. Luni cînd e gala dânsul nu poate rămâne la Satu Mare așa că am socotit că aici e momentul potrivit de a-i acorda premiul” a spus Adrian Ștef.
Iosif Szeppesi a mulțumit pentru premiu și a anunțat că va rămâne pe veci un aprig susținător al Sătmarului, apoi a anunțat că suma primită, de 1000 de lei, o va dona fostului său coleg, Vasile Costa.

Înregistrarea acestui eveniment o veți putea urmări în această seară în cadrul emisiunii Săptămâna sportivă de la ora 20,45 de la Nord Vest TV.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts