More

    Carburanţii, ţigările şi gazele naturale se scumpesc de azi

    carburanti

    Sătmărenii vor fi nevoiţi să se confrunte cu un nou val de scumpiri începând de azi (n.r. marti), de când vor fi operate creşteri de preţuri la carburanţi, ţigări şi gaze naturale. Vor beneficia însă şi de o uşoară ieftinire a apelurilor telefonice.

    Astfel, începând de marti, sătmărenii vor trebui să scoată din buzunar circa 40 de bani în plus pentru fiecare litru de carburant pus în rezervor de la staţiile de benzină, deoarece a fost introdusă acciza suplimentară de 7 eurocenţi/litru la combustibil. Totuşi, companiile din transporturi vor fi mai puţin afectate de această scumpire întrucât Guvernul va înapoia transportatorilor 4 din cei 7 cenţi cât reprezintă acciza. Şi ţigările se vor scumpi de azi cu circa 20-30 de bani din cauza accizei specifice care va creşte cu 3,16%. Noua valoare va fi valabilă timp de un an de zile, respectiv între 1 aprilie 2014 şi 31 martie 2015, după cum se precizează în Codul Fiscal.

    De asemenea, tot de azi va creşte şi preţul la gaze atât pentru populaţie, cu circa 2%, cât şi pentru companii, cu circa 5%. Aceste majorări fac parte din calendarul de liberalizare a preţului gazelor, agreat de Guvernul României, FMI şi Comisia Europeană. Dincolo de aceste creşteri de preţuri deja anunţate, este posibil să fie înregistrate şi alte scumpiri, cauzate, în special, de creşterea preţurilor la carburanţi. Acestea pot antrena o scumpire în lanţ în întreaga economie. În plus, alte produse sezoniere, cum ar fi carnea de miel şi ouăle, pot înregistra un avans uşor.

    Sătmărenii vor avea parte, totuşi, şi de o ieftinire şi anume la apelurile telefonice efectuate în alte reţele. Noile tarife maxime pentru apelurile efectuate în reţelele fixe din România vor scădea de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenţi/minut, iar cele pentru apelurile efecutate în reţelele mobile se vor reduce de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE