DECIZIA Curţii de Apel Constanţa privind contestaţia lui Gigi Becali2

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins, miercuri, solicitarea lui Gigi Becali de a părăsi Penitenciarul Poarta Albă pentru a se opera la coloană într-o clinică privată, fără pază, decizia instanţei fiind definitivă.

Miercuri, magistraţii Curţii de Apel Constanţa i-au respins contestaţia finanţatorului Stelei la decizia Tribunalului Constanţa, potrivit căreia lui Gigi Becali nu îi poată fi întreruptă executarea pedepsei pentru a merge la o clinică privată să se opereze la coloană.

De asemenea, Curtea de Apel Constanţa a decis ca Becali să achite cheltuieli de judecată în valoare de 300 de lei.

Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Marţi dimineaţă, finanţatorul Stelei, Gigi Becali a fost adus de la Penitenciarul Poarta Albă la Curtea de Apel Constanţa, pentru judecarea contestaţiei acestuia la decizia Tribunalului. El le-a spus magistraţilor că a avut din nou dureri la coloană şi a fost consultat de un neurochirurg din Constanţa care i-a spus că trebuie operat de urgenţă.

Finanţatorul Stelei a precizat că doreşte să facă intervenţia într-o clinică privată din Bucureşti şi că în unităţile medicale private nu este acceptată paza.

Becali le-a mai spus magistraţilor că înainte de intervenţia chirurgicală ar dori să meargă două-trei zile la o mănăstire, să se roage pentru sănătatea sa şi că înainte de operaţie nu vrea “să îmbrăţişeze gardianul”, ci să aibă alături familia sa.

La rândul său, procurorul DNA le-a cerut magistraţilor să respingă această contestaţie ca neîntemeiată şi să păstreze hotărârea dată de Tribunalul Constanţa, susţinând că prin decizia acestei instanţe lui Becali nu i se interzice realizarea intervenţiei chirurgicale, doar că aceasta trebuie făcută sub pază şi în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii.

În replică, Becali a spus că deocamdată nu i-a propus nimeni unde să fie operat, susţinând că “pe statul român nu îl interesează” acest aspect.

“Sunt două luni de când s-a făcut expertiza medico-legală, iar statul nu mi-a spus nimic. Nu m-a întrebat să aleg spitalul din reţeaua Ministerului Sănătăţii, nu l-a interesat, nu mi-a propus nimic”, a afirmat Becali.

El mai afirma că nu înţelege de ce nu i se permite întreruperea pedepsei pentru efectuarea operaţiei pentru că apoi va reveni în penitenciar şi va ispăşi restul din condamnare, susţinând că, potrivit noului Cod de procedură penală, ar mai avea de executat aproximativ opt luni de închisoare în regim deschis.

Tribunalul Constanţa a respins, în 20 februarie, cererea de întrerupere a pedepsei făcută de Gigi Becali pe motiv că ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană, magistraţii considerând că finanţatorul Stelei poate fi operat îmtr-un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii, sub pază.

Decizia a fost contestată de Becali la Curtea de Apel Constanţa.

Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul “Valiza” şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Finanţatorul Stelei a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.

În primul său interviu acordat din detenţie, în urmă cu o săptămână, Gigi Becali se plânge că nu a fost lăsat să stea cu familia atât cât îi permite legea şi să fie operat, fără pază, în străinătate. De asemenea, el spunea că cere “de o sută de ori” graţierea şi crede că preşedintele Traian Băsescu îl va graţia “până în Paşte”.

În acelaşi interviu, finanţatorul Stelei l-a rugat pe şeful statului să îi acorde o audienţă, pentru a-i spune “ce se întâmplă în puşcăriile din România”. “Nu te educi la puşcărie. (…) Ce e în puşcăriile din România este inadmisibil”, a explicat Becali.

Gigi Becali a mai spus că se simte batjocorit prin faptul că nu i s-a permis să stea cu familia atât cât îi dă dreptul legea.

“Aveam dreptul la 30 de zile să stau cu familia, nu mi s-a dat decât o zi. (…) Lipsa de libertate înseamnă complicitate. Sunt exact cum m-au făcut judecătorii – un sălbatic -, pentru că nu am mamă şi nu am familie. Nu am casă, nu am nimic. Asta se întâmplă acum în România, într-un stat de drept. (….) În fiecare zi, familia mea a fost terorizată cu ştiri: Becali a slăbit 19 kilograme – n-am slăbit 19 kilograme, Becali paralizează – n-am paralizat încă. Dacă tot s-a vorbit, de ce nu mi s-a dat dreptul, care legea românească mi-o dă, la cinci zile sau la 10 zile să vin să-mi iau familia în braţe, să-mi iau mama în braţe, să o sărut şi să plec să-mi execut pedeapsa? Este vocea suferinţei unui bărbat care este batjocorit”, a spus finanţatorul Stelei.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat, despre graţierea lui Gigi Becali, că “gândeşte profund” şi că nu este o decizie uşoară, el adăugând că va discuta şi în privinţa sesizării făcute de acesta cu privire la tratamentul din închisoare.

“Am înţeles că se plânge de tratamentul din închisoare. Va trebui să am o discuţie, în perioada următoare, pentru că are dreptul să facă o astfel de sesizare. Dânsul cred că reclamă modul de funcţionare a Administraţie Penitenciarelor şi am obligaţia să văd de ce această administraţie nu funcţionează. Vă asigur că foarte curând voi avea un răspuns şi îl voi face public”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului mai preciza că mama lui George Becali a venit la Cotroceni, la Relaţii cu publicul, unde a lăsat o petiţie. Preşedintele a amintit faptul că există un aviz negativ din partea Ministerului Justiţiei cu privire la graţierea lui George Becali, care este facultativ.

Gigi Becali a trimis Comisiei de abuzuri şi petiţii din Parlament o petiţie prin care cere încetarea abuzurile la care ar fi supus, el reclamând că este torturat şi că are parte de tratamente inumane în detenţie.

În petiţie, Becali, închis la Penitenciarul Poarta Albă, se plânge că nu îi este permisă efectuarea unei intervenţii chirurgicale şi tratamentul aferent “într-o unitate spitalicească fără pază, din afara ţării, dotată cu aparatura medicală necesară, pentru soluţionarea bolii grave” de care suferă.

De asemenea, finanţatorul Stelei spune că nu poate lua legătura cu familia, el menţionând că a cerut Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), de mai multe ori, aprobarea unei permisii, însă toate demersurile i-au fost respinse.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts