Doar un român din trei va merge sigur la alegerile europarlamentareDacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, cu candidaţii cărui partid sau alianţă aţi vota?, a fost întrebarea pusă de Agenţia INSCOP Research unui număr reprezentativ de persoane, alegători de 18 şi peste 18 ani, reprezentativ pentru populaţia ţării noastre. Iată ce răspunsuri s-a primit: USD (adică PSD, UNPR şi PC) a obţinut 40,4% din voturi; PNL 17,6% PDL 13,7%, PMP 9,3%; UDMR 5,1%; FC 4,7%; PPDD 4,1%; PRM 2,7%; PNŢCD 1,7%; alt partid 0,9%.

O altă întrebare de actualitate şi interes major a fost: Care dintre personalităţile enumerate mai jos credeţi că ar fi mai potrivită pentru a fi propusă de România pentru funcţia de comisar european? Răspunsul a fost următoarul: Mircea Geoană 23%; Titus Corlăţean 11,5%; Monica Macovei 9,9%; Dacian Cioloş 9,3%; Rovana Plumb 2,8%; altcineva 1,2%; niciunul 21,7%; nu răspund/nu ştiu 19,7%. La întrebarea “intenţionaţi să vă prezentaţi la alegerile europarlamentare care vor fi organizate pe 25 mai 2014?”, 33,3% dintre intervievaţi au declarat ca sigur că “Da” se vor prezenta la urne, în timp ce 28,1% au afirmat că probabil se vor prezenta, a relevat sondajul realizat de agenţie în perioada 27 februarie – 4 martie 2014. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1055 de persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor este de plus-minus 3% la un grad de încredere de 95%. 7,6% din respondenţi spun că probabil nu se vor prezenta la urne, în timp ce 9,5% declară că sigur nu se vor prezenta. Având în vedere experienţele anterioare privind prezenţa la scrutinul europarlamentar, indicatorul care ar trebui luat în considerare pentru o estimare corectă a prezenţei la vot este opţiunea de răspuns “cu siguranţă Da”, spune Remus Stefureac, director INSCOP.

PNL scade la 17,6%. Intenţia de vot pentru alegerile europarlamentare a luat în calcul Uniunea Social-Democrată formată din PSD, UNPR şi PC, în condiţiile în care perioada de culegere a datelor a fost 27 februarie – 4 martie, iar Biroul Electoral Central a anunţat decizia înregistrării USD pe 3 martie. Alianţa PSD-UNPR-PC, măsurată prin indicatorul Uniunea Social Democrată formată din PSD+UNPR+PC ar câştiga alegerile europarlamentare cu 40,4% din voturi, urmată de Partidul Naţional Liberal cu 17,6% şi PDL cu 13,7%. Pe locul 4 în clasamentul opţiunilor de vot se situează Partidul Mişcarea Populară (9,1%), urmat de UDMR (5,1%), Forţa Civică (4,7%) şi Partidul Poporului Dan Diaconescu (4,1%).

Remus Stefureac, director INSCOP, afirma că: “PNL pare a pierde cel mai mult de pe urma rupturii USL, în timp ce PDL pierde puncte importante comparativ cu măsurătoarea din ianuarie, în contextul oficializării Partidului Mişcarea Populară”.În urmara alegerilor europene, Parlamentul European va valida o nouă Comisie Europeană, context în care România va trebui să nominalizeze pentru poziţia de comisar european. În opinia românilor, cea mai potrivită personalitate pentru a ocupa funcţia de comisar european, dintre numele cuprinse la întrebarea cu lista închisă, este Mircea Geoană – 23,9%, din opţiuni, 11,5% din respondenţi îl preferă pe Titus Corlăţean, în timp ce 9,9% ar alege-o pentru această poziţie pe Monica Macovei. Actualul comisar european propus de România, Dacian Cioloş, este agreat de 9,3% din români. Un român din cinci (21,7%) declară că niciunul dintre cei menţionaţi nu ar fi potrivit pentru funcţia de comisar european.

Ioan Raţiu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts