Europarlamentarul român de origine maghiară Laszlo Tokes, în cadrul unui protest public care a avut loc recent la Târgu Mureş, a cerut vehement Parlamentului European autonomia Ţinutului Secuiesc. Pronunţându-se împotriva politicii de asimilare duse de Guvernul din România, el a reclamat că această politică asupra populaţiei secuieşti, care este minoritate pe teritoriul românesc, începe să devină o minoritate aidoma populaţiei tătare în Crimeea. Totodată europarlamentarul român de origine maghiară a făcut apel şi la celelalte instituţii europene pentru a sprijini minoritatea secuiască în vederea obţinerii autonomiei.
Condamnând această incitare extremistă, s-au făcut ecou hotărât mai mulţi lideri din România. În poziţia pe care a luat-o, preşedintele Traian Băsescu a spus printre altele: “Cer să se emită act normativ prin care prezenţa pe teritoriul României a membrilor Partidului Jobbik şi a liderilor acesteia să fie interzisă… Voi avea o discuţie aplicată cu ocazia primului CSAT, pentru că libertatea, democraţia, dreptul la libera exprimare nu pot merge până la nivelul la care să faci rău altora… iar Jobbik este un partid de care le este ruşine şi guvernanţilor de la Budapesta”. Întrebat dacă îi va retrage decoraţia “Steaua României” lui Tokes, Băsescu a răspuns: “Decizia Consiliului de Onoare a fost atacată în instanţă. În funcţie de decizia instanţei voi acţiona”.
Faţă de poziţia extremistă a europarlamentarului român Laszlo Tokes au replicat şi alţi lideri români. Premierul Victor Ponta a taxat declaraţiile lui Tokes, dar mai ales a salutat decizia lui Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, de a se dezice de pastorul maghiar: “Ştiţi părerea mea despre Tokes, am avut şi procese cu dânsul, dar din fericire, le-am câştigat. Nu pot decât să apreciez încă o dată faptul că UDMR nu l-a pus pe listă pe Tokes şi că Hunor Kelemen s-a delimitat de manifestările extremiste. Vreau să fim însă corecţi: avem şi noi extremiştii noştri, la Bucureşti, care seara la televiziuni, se exprimă la fel ca Tokes, doar că în limba română – aşa că hai să fim atenţi la ai noştri şi, evident, să-i sancţionăm şi pe ai lor”, a spus Ponta. Întrebat dacă poate fi realizată o comparaţie între minoritatea maghiară din România şi situaţia din Crimeea, cum spunea Tokes, Ponta a răspuns: “Cred că habar nu are unde e Crimeea”.
“Este scandalos şi este alarmant”, a exclamat, la rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu. Comentând succint afirmaţiile europarlamentarului UDMR, a continuat: “Cred că este o întrebare foarte bună pe care să i-o puneţi domnului preşedinte Băsescu, domnului fost premier Emil Boc, domnului Stolojan, domnului Marian Jean Marinescu, doamnei Macovei, celor care în Parlamentul European au cauţionat susţinerea pe familie politică şi chiar promovarea domnului Tokes”, a declarat preşedintele PNL. Liderii democrat-liberali au preferat să reacţioneze printr-un sterp comunicat de presă.
Ioan Raţiu