Romanii vor putea opta, din aprilie 2014, pentru noile buletine biometrice



1

Cetatenii romani vor putea opta, incepand de la 1 aprilie 2014, pentru noile buletine biometrice, care vor contine mai multe elemente particularizante.

Astfel, pe langa datele care sunt acum prezent pe buletin, noile carti de identitate vor contine si datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului, prenumele parintilor titularului, certificate si certificate calificate, date biometrice ale titularului constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

Cartea de identitate va avea incorporat un cip cu interfata contact, iar Cartea electronica de identitate (CEI) si Cartea electronica provizorie vor avea incorporate un cip cu dubla interfata, cu contact si contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilitati de procesare criptografica, memorie interna si au implementate intern masuri de protectie avansata impotriva accesului neautorizat si a copierii/alterarii informatiilor continute (…) Asigurarea confidentialitatii datelor transmise/primite intre CEI/CER si cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice si/sau a unei infrastructuri de chei publice“, informeaza autoritatile.

Acesta a fost pus iar in dezbatere, in urma mai multor modificari.

Preluarea datelor biometrice necesare eliberarii noului buletin se va face doar in prezenta titularului la sediul institutiilor statului.

Cipul care se va afla pe noul buletin va avea trei zone de memorie:

– zona de date cu caracter personal, protejata in fata modificarilor, totul pentru ca pe aceasta sa se afle doar datele permise de lege.

– zona de date biometrice.

– zona de certificate digitale.

Prezenta certificatelor digitale va oferi posesorului posibilitatea de a folosi semnatura digitala, semnatura care, odata folosita, nu poate fi negata de utilizator.

Introducerea buletinelor biometrice este o masura controversata, contestata in principal de cei religiosi, totul din cauza prezentei cifrelor “666” de pe acestea, informeaza Agerpres.





ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts