Sălajul pofteşte la ambulanţa specială de tip C a Sătmaruluiproiect

Directorul proiectului “Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – Etapa a II-a”, colonelul (r) Gheorghe Strâmb, a precizat ieri, în cadrul conferinţei de închidere a proiectului, că autorităţile din judeţul Sălaj cer ambulanţa specială de tip C, repartizată judeţului nostru în prima parte a programului. Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a precizat că va face demersurile necesare pentru aducerea unor medici specialişti care să poată folosi această ambulanţă şi că aceasta nu va părăsi judeţul decât peste cadavrul său.

Dotări pentru ISU Satu Mare
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Transilvania de Nord” a încheiat ieri proiectul “Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – Etapa a II-a”. Şedinţa festivă de închidere a proiectului a avut loc ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, fiind prezenţi preşedintele Adrian Ştef, directorul de proiect, colonelul (r) Gheorghe Strâmb, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan, precum şi o parte a personalului implicat.

Potrivit celor afirmate de directorul Strâmb, în cadrul celui de-al doilea proiect au fost achiziţionate şase autospeciale cu apă şi spumă pentru judeţele din nord-vestul României, câte una pentru fiecare judeţ, precum şi 12 autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Judeţul Satu Mare a beneficiat, din prima parte a proiectului, de şapte autospeciale noi cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerare, o ambulanţă de tip B şi o ambulanţă de tip C. Colonelul (r) Gheorghe Strâmb a mai declarat că aceste proiecte trebuie să continue pentru îmbunătăţirea bazei materiale a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din nord-vestul României.

Preşedintele Adrian Ştef a promis că va face tot ce este posibil ca aceste proiecte să continue, pentru că niciunul dintre consiliile judeţene din această parte de ţară nu dispune de fondurile necesare pentru astfel de autospeciale. De asemenea, a mai precizat că judeţul Satu Mare are nevoie şi de o autospecială de lucru la înălţime, care este foarte utilă în zonele urbane. Colonelul Dan Gheorghe este de părere că aceste proiecte trebuie să continue şi l-a felicitat pe Gheorghe Strâmb pentru felul în care a implementat cele două proiecte anterioare în regiune.

Totodată, colonelul (r) Gheorghe Strâmb a atins şi unele probleme apărute pe parcurs, cum ar fi faptul că primarul oraşului Cluj Napoca, Emil Boc, solicită asociaţiei să plătească retroactiv impozit pe cele 76 de autospeciale cumpărate în cele două etape. Preşedintele Adrian Ştef a spus că va discuta aceste probleme în conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională, precum şi cu preşedinţii consiliilor judeţene partenere pentru găsirea unei soluţii, astfel încât Emil Boc să nu solicite impozite pentru cele 76 de autospeciale aflate în folosul a 2,5 milioane de locuitori din regiune.

Sălajul vrea ambulanţa sătmărenilor
În continuare, colonelul (r) Gheorghe Strâmb a precizat că, ţinându-se cont că judeţul Sălaj va fi dotat în scurt timp cu un elicopter SMURD, autorităţile acestui judeţ cer ambulanţa de tip C repartizată după prima parte a proiectului judeţului nostru. În total, în zona de Nord-Vest a ţării au fost achiziţionate trei astfel de ambulanţe, din care una a fost repartizată judeţului nostru. Aceste ambulanţe sunt folosite pentru intervenţii medicale de urgenţă care implică operaţiuni de reanimare şi terapie intensivă, iar echipajul trebuie să fie format dintr-un medic specializat în medicina de urgenţă, neonatologie, reanimare, terapie intensivă, un paramedic şi cel puţin un asistent medical.

Preşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că va face toate demersurile necesare pentru a aduce la Satu Mare medici specialişti, care să poate lucra pe această ambulanţă specială şi că nu o va lăsa Sălajului. “Această ambulanţă a fost repartizată judeţului nostru şi va fi folosită pentru a veni în ajutorul sătmărenilor. Ambulanţa va părăsi judeţul Satu Mare numai peste cadavrul meu”, a mai adăugat Ştef. Acesta a mai adăugat că, indiferent ce se întâmplă la Bucureşti, la Satu Mare este nevoie de continuitate. “Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, care are un mare merit pentru dotările de la ISU Satu Mare, se află în această perioadă în Capitală, acesta fiind şi motivul pentru care nu a putut fi prezent azi la închiderea proiectului”, a mai spus Ştef.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts