More


  Căminul din Viile Satu Mare, salvat de Consiliul Judeţean

  - Advertisement -

  cj

  Proiectele de hotărâre privind regulamentul concursului pentru cea mai curată şi bine gospodărită comună şi preluarea Căminului de argint din Viile Satu Mare sub forma unui Centru pentru persoane vârstnice, aflat în subordinea DGASPC Satu Mare, au stârnit dezbateri îndelungate în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean. La şedinţă au participat 31 din cei 33 de consilieri judeţeni. De pe ordinea de zi iniţială a fost scos proiectul de hotărâre privind aprobarea planului de administrare al Consiliului de Administraţie al Aeroportului. În schimb, la propunerea preşedintelui Ştef au fost adăugate alte şase proiecte de hotărâre. La şedinţă a fost prezent şi senatorul Pataki Csaba.

  Regulament dezbătut pe larg
  Consilierii judeţeni au aprobat modificarea hotărârilor privind modificarea componenţei ATOP, a Consiliilor de Administraţie de la Spitalul Judeţean, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul Orăşenesc Negreşti Oaş, documentaţia de avizare a modernizării Muzeului de Artă şi documentaţia pentru reabilitarea Casei memoriale Aurel Popp. Consilierii au dezbătut pe larg modificarea regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului “Cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţul Satu Mare”. Consilierul Pinter Joszef a propus ca punctajul să fie acordat strict pe perioada jurizării, adică pe un an, nu pe ultimii cinci ani, cum s-a făcut până acum. Consilierii Kovacs Mate şi Eva Mărgineanu s-au pronunţat pentru păstrarea perioadei de cinci ani, pe motiv că investiţiile necesită timp pentru implementare, iar continuitatea este foarte importantă. Consilierul Ciprian Ardelean a arătat că, prin aprobarea termenului de un an, se acordă o şansă comunelor conduse de primari noi. Consilierul Ioan Viman a arătat că criteriile concursului trebuie regândite, astfel încât să reflecte angrenarea comunităţii în schimbarea înfăţişării comunei, nu numai activitatea primarilor. În cele din urmă, la propunerea mai multor consilieri, proiectul de hotărâre a fost scos de pe ordinea de zi, urmând să fie dezbătut într-o şedinţă viitoare.

  Pacienţii nu trebuie să aibă de suferit
  Consilierii judeţeni au aprobat înfiinţarea unui cămin pentru persoane vârstnice în Viile Satu Mare, în subordinea DGASPC Satu Mare, care să preia activitatea şi pacienţii fostului Cămin de argint, intrat în insolvenţă. Preşedintele Ştef a arătat că, în momentul înfiinţării fundaţiei care administra fostul Cămin de argint, Consiliul Judeţean nu a fost invitat să participe. “Când au apărut problemele, am fost căutaţi să salvăm fundaţia. Nu e normal ca acum Consiliul Judeţean să intervină pentru salvarea sa”, a declarat Ştef. “Trebuie să ne grăbim să obţinem acreditarea pentru noul cămin, nu trebuie să riscăm ca pacienţii să aibă de suferit”, a declarat Ştef.

  Coordonatorul fundaţiei care administra Căminul de argint, Mihaela Pop, a susţinut că preluarea clădirii este abuzivă. Preşedintele Ştef a arătat că există o decizie a Consiliului Local Viile Satu Mare, care a retras dreptul de administrare al fundaţiei asupra clădirii şi l-a transmis Consiliului Judeţean. De asemenea, Adrian Ştef a arătat că noul cămin va asigura servicii pentru vârstnicii bolnavi de Alzheimer şi Parkinson. Răspunzând întrebării puse de consilierul Ioan Rus, coordonatorul Mihaela Pop a admis că, în timp ce ONG-ul intra în insolvenţă, avea un salariu de 3.200 lei pe lună. În condiţiile în care şeful unui centru aflat în subordinea DGASPC câştigă 1.300 lei. Viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, a felicitat iniţiativa Consiliului Judeţean, care a pus în prim plan interesele celor 21 de pacienţi ai căminului. “Consiliul Judeţean nu cedează şantajului sentimental. Dacă vreţi, puteţi să ne blocaţi, riscând ca pacienţii centrului să ajungă în stradă”, i-a spus Ştef coordonatorului fundaţiei.

  Proiecte de investiţii
  Tot în şedinţa de ieri, a fost aprobată documentaţia tehnico-economică pentru podul peste Valea Albă, la Călineşti Oaş, modernizarea DJ 108C Carei- Căpleni, modernizarea DJ 108L Tăşnad- Cig- Eriu Sâncrai- Craidorolţ- Pişcari- Terebeşti- Gelu- Mădăras, modernizarea DJ 193A Satu Mare (DJ 193)- Amaţi- Ruşeni- Tătăreşti- Necopoi- Homorodu de Jos- Homorodu de Mijloc- Homorodu de Sus- Solduba- Hodişa- Socond- Răteşti (DN 19A). De asemenea, consilierii au aprobat lista de investiţii prioritare finanţate prin POS Mediu în cadrul proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare”, în perioada 2014-2020.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img