More

    Escroci plini de imaginaţie

    escroc1

    Escrocii fac ravagii în întreaga Românie cu o nouă metodă, denumită “accidentul”. Aceştia solicită oamenilor naivi să le trimită bani pentru a le salva o rudă apropiată de la închisoare, după ce ar fi comis un accident grav. Deşi există probabil numeroşi sătmăreni care au fost contactaţi de escroci prin această metodă, deocamdată aceştia se feresc să anunţe organele abilitate. Însă la Satu Mare s-a înregistrat un caz mai special. Un escroc sătmărean a început să contacteze în mod direct victimele şi să pretindă că este ruda apropiată a unor vecini, cerând apoi diverse sume de bani în numele lor. Tânărul respectiv a reuşit să înşele cel puţin 19 persoane prin această metodă.

    Ultima metodă a escrocilor
    Înşelăciunile prin metoda “accidentul” capătă amploare la nivel naţional, iar poliţiştii îi avertizează pe oameni să fie mult mai atenţi la telefoanele pe care le primesc. Indivizii care îşi sună victimele pretind că o persoană apropiată lor ar fi comis un accident grav, iar ca să o scape de închisoare, trebuie să plătească o anumită sumă de bani. Până aici, procedeul e “clasic”. În unele cazuri, infractorii au mers însă mai departe şi au pretins la telefon că sunt chiar autorii aşa-zisului accident. Cu hohote de plâns bine jucate, au reuşit să-i păcălească pe bieţii oameni, care ajungeau să creadă că stau de vorba chiar cu rudele lor, aflate în impas şi se grăbeau să facă rost de banii ceruţi.

    Atunci când ridică banii, indivizii au grijă să-şi acopere bine urmele: contra unei sume, roagă o altă persoană să facă operaţiunea, iar aceasta devine, fără să ştie, complice la înşelăciune. Persoanele care primesc astfel de telefoane sunt rugate să sune imediat la 112, unde vor fi informate dacă o rudă sau un cunoscut de-al lor a avut într-adevăr un accident.

    Deşi escrocii încearcă să înşele numeroşi sătmăreni prin această metodă, foarte puţini dintre ei se adresează Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare. Cei care refuză să se lase manipulaţi de escroci sunt mulţumiţi de faptul că nu au fost înşelaţi. Din păcate, majoritatea celor înşelaţi prin intermediul acestei metode refuză să anunţe Poliţia, fiindu-le ruşine că au putut fi atât de creduli. Sesizarea Poliţiei imediat după primirea telefonului creşte şansele de depistare a escrocilor inventivi.

    Contact direct la Satu Mare
    În timp ce majoritatea escrocilor se mulţumesc să lucreze prin intermediul telefonului mobil, un sătmărean a mers chiar mai departe, contactând în mod direct victimele şi pretinzând că este ruda apropiată a unor vecini. La sfârşitul lunii trecute, o sătmăreancă a sesizat Poliţia despre faptul că, în ziua precedentă, la domiciliul său s-a prezentat un tânăr care pretindea că ar fi rudă cu una dintre vecinele sale. Acesta i-a cerut insistent să-i împrumute o sumă de bani până la venirea “naşei” sale. Deşi victima a avut suspiciuni privind veridicitatea celor afirmate de tânăr, ştiind de altfel că vecina în cauză este plecată din localitate, tânărul a convins-o, prefăcându-se că vorbeşte la telefon cu “naşa” sa, astfel încât în final i-a dat 200 de lei pentru a-şi cumpăra alimente.

    În urma cercetărilor realizate de poliţişti, autorul a fost identificat în persoana unui sătmărean în vârstă de 19 ani. Acesta a acţionat după acelaşi scenariu în repetate rânduri, vizând în special persoanele vârstnice, pe care reuşea să le determine, printr-un comportament manipulator, aparent civilizat, să îi dea sumele de bani solicitate, folosindu-se de numele unor vecini, luate de la avizierul blocurilor, pe care îi invoca drept rude, comiţând în perioada februarie 2013-martie 2014, un număr de 19 înşelăciuni şi cinci furturi din locuinţele persoanelor înşelate, profitând de neatenţia victimelor care-i permiteau accesul în locuinţă şi de bunurile existente la îndemână.

    A apus vremea premiilor prin SMS
    Înainte de a apela la metoda “accidentul”, escrocii au încercat să înşele sătmărenii bombardându-i cu SMS-uri prin care îi anunţau că sunt fericiţii câştigători ai unor premii puse la bătaie de diverse firme prestigioase. Mulţi sătmăreni au mirosit înşelăciunea, dându-şi seama că nu au cum să fie câştigători în cadrul unui concurs la care nici măcar nu s-au înscris. În cazul sătmărenilor mai creduli, escrocii le cereau codul de reîncărcare al mai multor cartele telefonice, reprezentând contravaloarea unor mici taxe şi comisioane. După ce le comunicau codul prin SMS, sătmărenii aşteptau mult şi bine să fie contactaţi pentru înmânarea premiului.

    După o vreme, escrocii nu s-au mai mulţumit cu codurile de reîncărcare ale cartelelor. Au început să ceară diverse sume de bani drept taxe şi comisioane, plata acestora făcându-se prin mandat poştal. Pentru a-şi amăgi mai uşor victimele, escrocii au tot mărit premiile ajungând în cele din urmă la zeci de mii de euro. Tocmai sumele mari pe care le vehiculau au dus la falimentul acestei metode. Sătmărenii, chiar şi cei mai naivi din fire, refuzau deja să creadă că pot câştiga asemenea sume enorme de bani fără să facă absolut nimic, nici măcar să se înscrie la un concurs.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE