Mesele de sărbători, prilej de voie bună alături de cei dragi şi de feluri delicioase de mâncare, au uneori şi efecte mai puţin plăcute: kilogramele în plus. Lista următoare conţine sfaturi şi sugestii de la experţi pentru a slăbi eficient după întâlnirea tradiţională de Paşte cu drobul, carnea, ouăle şi cozonacul cărora cu greu le putem rezista.
Bea multă apă
Setea este adesea confundată cu senzaţia de foame, motiv pentru care este recomandat ca atunci când simţi nevoia de a ronţăi ceva să bei apă mai întâi. Apa ajută şi la senzaţia de saţietate. Unii experţi sugerează câteva înghiţituri de apă sau chiar de cei rece înainte şi în timpul mesei, scrie Reader’s Digest.
Stabileşte obiective realiste
Pierderea a 500 de grame sau a unui kilogram pe săptămână este ceva realizabil. Cele mai bune programe de slăbit recomandă oprirea la primele 4,5 kilograme date jos şi menţinerea siluetei pentru şase luni înainte de trecerea la un alt nivel.
Strecoară şi momente de răsfăţ
Dacă îţi permiţi să mănânci ce doreşti pentru două mese din 21, nu vei provoca o daună prea mare dietei şi te vei simţi mai puţin privat de plăceri.
Aşteaptă 10 minute
Unele studii arată că momentele de poftă durează, în medie, 10 minute. Astfel, înainte să dai curs dorinţei de ciocolată sau cartofi prăjiţi, aşteaptă aproximativ 10 minute, timp în care ai putea să bifezi o activitate pe care o aveai de făcut – şi să părăseşti poate bucătăria.
Mănâncă mai des
Persoanele care şi-au menţinut departe kilogramele în plus pentru ani buni mănâncă, de obicei, de cinci ori pe zi. Mesele uşoare şi frecvente îţi temperează apetitul, cresc nivelul de energie şi buna dispoziţie şi chiar îmbunătăţesc metabolismul, procesul de digestie arzând calorii.
Stabileşte obiective în fiecare săptămână
Nu încerca să îţi revizuieşti dieta deodată. Dacă faci prea multe schimbări odată, există şanse mari să renunţi pentru că nu poţi respecta ce ţi-ai propus. Este mai bine să schimbi un singur aspect pe săptămână, cum ar fi să mănânci cel puţin o bucată dintr-un fruct pe zi.
Începe cu 10 la sută
Cei care încep dieta hotărâţi să atingă doar 10 la sută din obiectivul pe termen lung al dietei ar putea avea cele mai mari şanse de succes. Pierderea primelor kilograme aduce şi cele mai mari beneficii pentru sănătate, grăsimea din jurul abdomenului, prima care dispare, fiind cea mai periculoasă.
Mănâncă doar două treimi din porţie
Când iei masa în oraş, poţi să eviţi tentaţia de a lăsa farfuria goală dacă dai la o parte o treime din porţia servită. Această tehnică simplă poate însemna că renunţi la 500 de calorii pe zi.
Evită excesele de alcool
Alcoolul este o sursă de calorii. O bere de 0,330 litri conţine 150 de calorii, în timp ce un pahar de vin de 100 de mililitri are 85 de calorii. Cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt cocktailurile-cremă, echivalente fiecare cu un desert. Sfatul cel mai simplu: dacă vrei să slăbeşti, bea doar apă.
Scrie bilete pentru tine
Ca să îţi păstrezi determinarea în lupta cu kilogramele, lipeşte pe frigider şi în cămară bileţele cu mesaje pentru tine. O sugestie ar fi un semn STOP sau întrebări ca “Vrei această mâncare suficient de mult încât să o porţi pe tine?” sau “Caloriile chiar merită consecinţele?”
Stai departe de băuturile răcoritoare
Acestea sunt o sursă majoră de calorii şi sunt foarte consumate, deşi fluidele nu satisfac apetitul la fel de bine ca alimentele solide. Dacă ai poftă de ceva dulce, ar fi mai bine să ronţăi ceva fără prea multe grăsimi decât să bei un suc. Iar dacă îţi este foarte sete, cel mai bine este să bei apă sau ceai rece neîndulcit.
Încearcă nu doar să mănânci, ci să iei masa
Dacă mănânci pe fugă sau în faţa televizorului, vei avea tendinţa de a mânca mai mult decât trebuie. Ai putea, în schimb, să aranjezi masa de fiecare dată şi să savurezi porţia dintr-o farfurie de porţelan. Îţi vei concentra mai bine atenţia şi sunt mai multe şanse să nu faci excese.
Consumă mai multe proteine
Studiile sugerează că proteinele prelungesc senzaţia de saţietate mai eficient decât carbohidraţii sau grăsimile. Proteinele au nevoie şi de mai multe calorii pentru a fi digerate, aşadar este recomandat doar o cantitate mică în plus. Sunt recomandate sursele de proteine cu puţine grăsimi, precum iaurtul sau brânza cu nivel scăzut degrăsime, băuturile şi gustările din soia, sau piept de curcan feliat subţire.
Învaţă să măsori
Dimensiunea porţiilor poate fi aproximatiă greşit cu uşurinţă. Foloseşte cu încredere lingurile şi vasele de măsurat, în special pentru dressingurile de salată, lactate şi maioneză.
Alege substituirile inteligente
Orientează-te spre alternative nutritive şi cu puţine calorii pentru produsele dulci şi cu nivel mare de grăsimi. Încearcă struguri îngheţaţi în locul bomboanelor sau căpşuni proaspete în sos de caramel cu zero grăsimi în loc de ciocolată.
Pune la punct un “plan pentru petreceri”
Când te duci la o petrecere, ofertă-te să aduci ceva de mâncare. Dacă apari la eveniment cu legume proaspete şi sos cu puţine grăsimi, sau price altă gustare cu foarte puţine calorii, te asiguri că vei avea ce să ronţăi fără să te simţi vinovat.
Gândeşte pozitiv
Lipsa stimei de sine este o cauză serioasă a exceselor alimentare, consideră experţii. Obişnuieşte-te să te concentrezi pe aspectele tale cele mai bune în detrimentul celor mai slabe. Cumpără haine care ţi se potrivesc şi pe care să le porţi cu plăcere.
Ia o pauză
Nu spune nimeni că trebuie să îţi atingi obiectivul fără să faci şi greşeli. Repetă-ţi că poţi reuşi să dai jos din kilograme pas cu pas şi că poţi începe din nou de fiecare dată când greşeşti. Dacă mănânci prea mult într-o noapte, de exemplu, revino la dietă dimineaţa următoare concentrându-te pe metodele care au funcţionat în trecut.
Relaxează-te!
Unii oameni cedează când sunt stresaţi, aspect sugerat şi de un studiu al Universităţii Yale. Potrivit acestuia, femeile care secretă cel mai mult cortizol (hormon eliberat în momente de stres) consumă cea mai mare cantitate de mâncare grasă după respectiva perioadă. Dacă te afli frecvent în situaţii stresante, încearcă mai bine să înveţi yoga, să meditezi sau să faci exerciţii de meditaţie.