PACIFIŞTIIAvem nevoie de pacifişti, de acei oameni care se interpun între forţele contrare menite să destabilizeze viaţa paşnică. În orice comunitate, indiferent de dimensiunea ei, există semeni de-ai noştri care provoacă discuţii contradictorii, subestimează, minimalizează şi tensionează normalitatea din jurul lor. De multe ori, pacifiştii intervin şi calmează spiritele încinse de nervii încordaţi până la maximum, de invidie, de egoism şi neputinţa de a se ridica din mlaştina diletantismului. Sensibilitatea interioară a omului de lângă noi este bombardată de multe ori cu neadevăruri, cu prejudecăţi, răutăţi inventate, speculaţii luate din context şi alte regii artistice negative. Pentru a se apăra, cei lezaţi din punct de vedere moral, trebuie să dea explicaţii, să aducă argumente nenumărate pentru a putea dispersa imaginea falsă creată de răutăcioşii lipsiţi de cele mai elementare valori morale.

Pacifiştii sunt din ce în ce mai puţini, datorită presiunilor ameninţătoare, care se abat asupra lor ca o ploaie de foc. Ei devin incomozi în momentul în care intervin pentru a conştientiza certăreţii. Momentul adevărului devine insuportabil pentru una dintre părţile aflate în conflict. Nu este uşor să pierzi o bătălie, în spatele căreia se ascund tot felul de interese meschine. Pacifistul este de multe ori ameninţat, acuzat pe nedrept că ţine cu unul dintre cei doi implicaţi în conflict. Mulţi dintre cei care doresc răul aproapelui cad în groapa prostiei săpată de vorbele lor ticluite, transformate în ghilotine. Lupta este de multe ori acerbă, nedreaptă şi plină de „lovituri sub centură”. Scenetele imaginate de aceşti impostori sunt dejucate de vigilenţa pacifiştilor. În urma acestor intervenţii se naşte gândirea selectivă, analitică, iar oamenii pot să ajungă la concluzii corecte.

Au trecut aproape 25 de ani de la Revoluţia din 1989. Libertatea de gândire a fost descătuşată, a ieşit la suprafaţă din interiorul minţilor urgisite de reguli strict ideologice. Libertatea interioară a omului n-a putut fi subjugată, dar ea a fost înlănţuită pentru că nu exista libertatea de exprimare deplină. Luptele fratricide mediatizate sau cele deschise, care se petrec la nivelul grupurilor, sunt percepute cu totul altfel de către privitori sau ascultători. Cei mulţi nu mai pot fi prostiţi cu tot felul de acuzaţii nefondate îndreptate împotriva celor care sunt salvaţi de pacifişti. Sistemul de valori morale n-a putut fi dărâmat şi nu va putea fi dărâmat de niciun sistem social. Virtuţile vor rămâne întotdeauna sistemul de referinţă la care se raportează omul, în momentul în care judecă informaţiile sau stările de conflict create de indivizi debusolaţi, ahtiaţi după putere, vânduţi străinilor, care vor să alunge pacea din comunităţile noastre. Pacifiştii sunt ca nişte cavaleri ai înţelepciunii, dreptăţii, adevărului şi armoniei.

Nu va exista niciodată succes, prosperitate, fericire şi longevitate în viaţa celor care doresc să-şi clădească edificiul gloriei pe mormântul semenilor „ executaţi “ prin forţa împrejurărilor şi-a intereselor de culise. Poziţia struţului, care stă cu capul în nisip, nu mai este valabilă, în zilele noastre, pentru că vin pacifiştii, care văd cu ochii minţii şi dejoacă toate meschinăriile diletanţilor.

Dumitru Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts