La nivel naţional, ieri a debutat ediţia din acest an a Programului “Rabla”, prin care cei care doresc să-şi achiziţioneze o maşină nouă o pot casa pe cea veche în schimbul căreia primesc un voucher în valoare de 6.500 de lei, reprezentând avansul pentru cea nouă. Faţă de anii precedenţi, programul “Rabla” a suferit câteva modificări în acest an, cea mai importantă dintre acestea fiind aceea că înscrierile nu se mai fac la Remat, ci la dealerii auto.
Tichete virtuale
Potrivit celor afirmate de directorul SC Remat SA Satu Mare, Marius Bucureştean, tichetele valorice Rabla nu sunt reale, ci doar virtuale. Distribuţia tichetelor nu se mai face pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcţie de cerere, tichetele electronice urmând să fie extrase dintr-o bază de date naţională de dealerii auto validaţi, pe măsură ce se înscriu solicitanţii. Totodată, tichetele nu vor mai fi distribuite în etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului. La nivel naţional, pentru Programul Rabla au fost alocate dealerilor autorizaţi 20.000 de tichete, din care 17.000 pentru persoanele fizice şi 3.000 pentru persoanele juridice.
De asemenea, dacă în anii precedenţi înscrierile pentru a intra în program se făceau la firmele de colectare ale maşinilor vechi, acum înscrierile se fac la dealerii auto, urmând ca apoi cel ce doreşte să achiziţioneze un autoturism nou să meargă la un colector autorizat în program pentru casare, la Poliţie pentru radierea autovehiculului şi să revină la dealer pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare. Firme precum Remat se ocupă doar de preluarea şi casarea rablelor, eliberând în schimb certificatul de distrugere.
Cei care vor să îşi caseze vechea maşină, dar nu şi să cumpere o maşină nouă, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, împreună cu care trebuie să meargă la dealer. Atunci când va fi eliberat, tichetul electronic va figura pe numele celui care cumpără autoturismul.
Nebuloasă la dealerii auto
Din păcate, dealerii auto nu ştiu încă cu certitudine cum se va desfăşura acest program în continuare, pentru că nu au fost făcute publice reglementările procedurale. Din ceea ce se vehiculează, se pare că cei care se vor prezenta la un dealer auto să cumpere o maşină nouă prin acest program vor trebui să achite un avans, cei 6.500 de lei, valoarea tichetului virtual, urmând a se scădea din preţul maşinii. Nemaiexistând fizic, tichetele nu vor mai putea fi obţinute şi vândute de cei care au de casat o maşină, dar nu vor să cumpere una nouă. Cei aflaţi în această situaţie trebuie să se înţeleagă din start cu cineva care vrea să cumpere o maşină nouă, căruia să îi cedeze reducerea de 6.500 de lei.
Reprezentantul firmei Auto Class, singura autorizată în judeţ în acest program, a declarat că vineri va avea loc o şedinţă la nivel naţional, în cadrul căreia vor fi făcute instrucţiunile necesare, astfel că abia pe luni se vor şti mai multe despre cum trebuie făcută înscrierea şi de când se va putea face.
Florin Dura