More  România, prima la creşterea producţiei de maşini în 2013

  - Advertisement -

  Anul trecut producţia locală de autovehicule a crescut cu aproape 22% comparativ cu anul precedent, la circa 411.000 de maşini, depăşind ţări precum Austria (20%) sau China (15%), potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Constructorilor de Automobile (OICA).

  “Strategia de produs a Dacia a făcut din România o armă letală în ceea ce priveşte creşterea. Pe termen lung trebuie să fim realişti. Acum atenţia cade asupra Ford şi producţiei de la Craiova. La Dacia nu mai avem unde să creştem deoarece suntem la capacitatea maximă. La Ford dacă producţia va urca mai aproape de capacitatea uzinei, mai putem câştiga un loc. Pe de altă parte, nimeni în industria auto nu stă pe loc şi putem vedea noi schimbări în ce priveşte producţia în Italia”, a spun Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). Potrivit datelor OICA, ultima oară când România a intrat în top trei creşteri a fost în 2005, primul an în care la Mioveni s-a produs Logan. În acel an producţia locală creştea cu 59% comparativ cu anul anterior, a doua cea mai mare creştere după cea de 105% a Finlandei.

  “Putem vorbi şi de un efect de bază – o creştere care este mare pentru că porneşte de la o bază mai mică, dar ceea ce este important de reţinut este impactul pozitiv al unor produse într-o piaţă globală foarte competitivă cum este cea auto”, a spus Bogan Belciu, partener servicii de consultanţă pentru management al PwC România.
  Anul 2013 a fost un record pentru Dacia, cu peste 342.000 de maşini produse, dar şi primul an de producţie completă la uzina Ford. Cu cele 68.339 de maşini, în creştere cu 123% faţă de anul anterior, uzina are o capacitate de 300.000 unităţi anual, exact cât au propus americanii că vor produce după anul 2012, cifră prevăzută în contractul semnat la privatizarea uzine în 2007. Luând în calcul un preţ mediu de 12.000/unitate, valoarea de piaţă a maşinilor asamblate se apropie de 5 miliarde euro.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  O parcare…

  0