More

  Sătmarul, pe harta riscurilor majore

  unu

  În judeţul Satu Mare se pot produce cutremure mai mari de şapte grade pe scara Richter, accidente chimice, inundaţii şi incendii de proporţii. Informaţiile au fost relevate de o analiză de risc întocmită la nivelul judeţului Satu Mare, date care au fost prezentate ieri, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de către specialiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare. Pentru ca autorităţile să nu fie prinse pe picior greşit, prefectul Eugeniu Avram a declarat că se va constitui un comitet de lucru care va verifica gradul de pregătire şi de reacţie al forţelor cu atribuţii de intervenţie în situaţii de risc.

  Careiul şi Halmeul, punctele cu risc seismic ridicat
  Conform unei prezentări realizate de către specialistul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, locotenent-colonelul Constantin Ganea, în zona Careiului şi zona Halmeului se pot produce cutremure cu o intensitate mai mare sau egală cu VII pe scara Medvedev – Spoheuer – Karnik, respectiv până la 7 grade pe scara Richter, în timp ce în restul judeţului riscul este mult mai redus. Motiv pentru care la sfârşitul anului trecut a avut loc în Carei, în organizarea ISU Satu Mare, cel mai mare exerciţiu de simulare a producerii unui cutremur organizat în ultimii 20 de ani în judeţ.

  Potrivit aceleiaşi surse, zonele cu risc chimic cel mai ridicat sunt Porumbeşti, Halmeu şi Satu Mare. Tot la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ există posibilitatea producerii de inundaţii sau de eşec al utilităţilor publice. În ceea ce priveşte pericolul produs de către muniţia de război rezultată în urma unor conflicte militare, respectiv din Cel De-al Doilea Război Mondial, în fiecare an se identifică, în special în urma lucrărilor agricole, în medie circa 15 proiectile neexplodate. În ceea ce priveşte pericolul producerii unor inundaţii, la nivelul Sistemului de Gospodările al Apelor (SGA) Satu Mare s-au întocmit hărţi teritoriale, care au fost transmise către toate primăriile din judeţ.

  ISU se declară pregătit
  Specialistul în situaţii de urgenţă al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, locotenent-colonelul Constantin Ganea, a precizat că instituţia pe care o reprezintă este pregătită să intervină în cazul în care situaţia o va impune. “Suntem pregătiţi oricând să facem faţă unor intervenţii de amploare”, a precizat, foarte sigur pe el, locotenent-colonelul Constantin Ganea.

  Fidel principiului “paza bună trece primejdia rea”, prefectul Eugeniu Avram a declarat că va constitui un grup de lucru care va controla gradul de pregătire al tuturor instituţiilor cu rol de intervenţie în astfel de situaţii. “Am cerut analiza riscurilor producerii unor calamităţi sau catastrofe, în aşa fel încât să putem să le gestionăm. Vom constitui un grup de lucru la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a verifica pregătirea tuturor forţelor cu atribuţii în acest domeniu, să vedem gradul de pregătire. În această perioadă a anului cam inundaţiile ne-ar putea pune probleme”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.

  Starea la nivel naţional
  La nivel naţional, circa opt milioane de români – 41% din populaţia ţării – locuiesc în zonă seismică de intensitate mai mare sau egală cu VII pe scara Medvedev – Spoheuer – Karnik – până la 7 grade pe scara Richter. De asemenea, 7% dintre locuitorii ţării – circa 1,5 milioane persoane – se află în zona cu potenţial ridicat de producere a alunecărilor de teren sau afectată de alunecări primare/reactivate, 17% – circa trei milioane persoane – sunt dispuşi în zona cu potenţial mediu/scăzut de producere a alunecărilor de teren, 21% – circa patru milioane persoane – sunt afectaţi de inundaţii cauzate de revărsările unui curs de apă, scurgerilor de torenţi sau locuiesc în zone unde cantitatea maximă de precipitaţii înregistrată în ultimii 100 de ani depăşeşte 100 mm/24 ore. Conform datelor ISU, 13% din populaţia României – circa două milioane persoane – locuieşte în zona de influenţă a unui incendiu de pădure, 25% – circa cinci milioane persoane – în interiorul zonelor de planificare la urgenţă chimică, 1% – circa 200.000 persoane – în interiorul celor de planificare la urgenţă nucleară şi 24% – circa cinci milioane persoane – este dependentă de un sistem centralizat de utilităţi publice.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE