More  Un sfert de veac de Poesis la Satu Mare

  - Advertisement -

  vultu

  Manifestările organizate de Zilele Culturale Poesis din acest an, care se vor desfăşura în perioada 8 – 10 mai la Satu Mare, vor avea un caracter mai aparte dat fiind faptul că se împlinesc 25 de ani de la înfiinţarea Revistei Poesis. Detalii despre acest eveniment au fost oferite ieri de directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu, George Vulturescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.

  Trei zile de cultură la Satu Mare
  Încă de la început, George Vulturescu a mulţumit atât primarului Dorel Coica, cât şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor, pentru ajutorul acordat în organizarea acestei ediţii jubiliare a Zilelor Culturale Poesis. În continuare, făcând referire la Revista Poesis, despre care a spus că nu este foarte cunoscută în judeţ, dar este foarte apreciată în ţară, şeful culturii sătmărene a precizat că de Zilele Poesis vor fi scoase două numere ale revistei, unul dintre acestea fiind dedicat celor 16 poeţi şi scriitori sătmăreni care au trecut în eternitate în cei 25 de ani de activitate. De asemenea, la eveniment sunt invitate 25 de personalităţi marcante ale culturii din ţară şi străinătate, printre care şi preşedinţii Uniunii Scriitorilor din România, Ungaria, Serbia, Moldova şi Ucraina.

  Manifestările vor debuta joi, 8 mai, cu dezvelirea plăcii comemorative “Alexandru Pintescu”. A doua zi, vineri, de la ora 10.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc deschiderea oficială, ocazie cu care vor fi decernate şi premiile jubiliare “Poesis – 25 de ani”. În continuare, va fi organizată o seară de poezie la Castelul Karolyi din Carei, iar sâmbătă, 10 mai, vor avea loc o serie de manifestări culturale la Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş şi la Mănăstirea Bixad. Primarul Dorel Coica l-a felicitat pe George Vulturescu pentru întreaga sa activitate, adăugând faptul că se simte onorat că această sărbătoare are loc la Satu Mare.

  Şcoala Bălcescu-Petofi va intra în reabilitare
  În continuarea conferinţei de presă, edilul şef a precizat că o firmă germană doreşte construirea unei grădiniţe multifuncţionale la Sătmărel, iar o fundaţie germană un cămin pentru bătrâni în Curtuiuş. Făcând referire la festivitatea de premiere a cuplurilor de aur, primarul Dorel Coica a precizat că va propune Consiliului Local Satu Mare să fie premiate şi cuplurile care au împlinit 60 de ani de căsnicie.

  Edilul şef a mai adăugat că a fost semnat contractul de reabilitare a Şcolii Gimnaziale “Bălcescu-Petofi”, în valoare de peste 2,18 milioane de lei, şi au fost depuse recent dosarele de finanţare a lucrărilor de reabilitare a Colegiului Naţional “Doamna Stanca” şi a Şcolii Gimnaziale nr. 10, precum şi pentru construirea sălii de sport de la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş”. Primarul Dorel Coica a mai spus că se caută o soluţie pentru descongestionarea traficului de la intersecţia “Burdea”, în sensul amenajării a două benzi de circulaţie înspre cartierele Micro 17 şi Carpaţi, şi că se are în vedere ca în scurt timp să înceapă lucrările de reabilitare a străzii Dorobanţilor, astfel încât traficul greu dinspre Zalău să fie deviat spre bulevardul Cloşca.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  O parcare…

  0