More

    Vă prezint “Pagini româneşti” din Montreal, numărul din 15 martie (I)

    Iată cum arată o publicaţie lunară din Montreal, Quebec, Canada, ziar editat de Centrul Român de Afaceri CRAM. Sunt 13 oameni care formează redacţia, oameni care scot ziarul fără nici o subvenţie din Canada sau România. Singurele venituri ale ziarului provin din publicitate. Se distribuie gratuit în mai multe puncte din oraşele apropiate, magazine mari, Consulatul României, instituţii de tot felul. Numărul din 15 martie 2014, care mi-a parvenit, Anul 14, Nr. 3, cu 24 de pagini, în tiraj de 4.000 exemplare, tipărit ofset, format de ziar, conţine o multitudine de materiale, încât informaţiile oferite sunt îndestulătoare. Voi prezenta câteva dintre ele:
    – Alegeri în Quebec: Provincia este în plină febră electorală, încât premierul Pauline Morois a declanşat alegeri anticipate, programate pe 7 aprilie. Este vorba de o luptă pentru separarea Quebecului de Canada fiind aruncat în această luptă mogulul Pierre Karl Redadeau. Partidul Quebecois s-ar putea trezi pe 7 aprilie direct pe băncile opoziţiei. Acest om bogat poate fi un as sau o piatră de moară! Cerinţele alegătorilor: sănătatea (35%), creştere economică şi a locurilor de muncă (24%), finanţele şi datoria publică (12%). Sunt 5.984.613 alegători înscrişi pe listele electorale şi votează în 125 circumscripţii. Pentru a obţine majoritate, un partid, din cele 4, are nevoie să câştige 63 de locuri, din 125.

    – “Ce creşte Occidentul la sân”, semnat de George Rădulescu, în care se explică că omul nu se rupe niciodată, în mod definitiv de trecutul său, indiferent ce paşaport ar avea în buzunar. Sunt relatate aspecte care ar trebui să-i preocupe pe canadieni, dar şi pe greci, italieni, ruşi, africani sau români.

    – Apar materiale mai mici: “Strângere de fonduri” (pentru Şcoala Junimea Română din Montreal). “Cărţi la un dolar” – biblioteca românească din Montreal a pus în vânzare cărţile pe care le are în stoc la preţul de 1 dolar fiecare exemplar. Se comandă minimum 20 – 30 exemplare, iar plata se face în numerar. “Ioan Cosmuţă, omul care şi-a învins destinul”, semnat de Adrian Ardelean. Este vorba de acest personaj care de mic este emigrant, ajuns omul şantierului, deşi are 75 de ani şi negociază cu Guineea Ecuatorială. Are patru cărţi apărute şi în curs de editare a cincea. “Româncele printre cele mai frumoase canadience”, semnat de acelaşi Adrian Ardelean. Două românce sunt candidate la titlul de Miss World Canada: Laura Giorgiana Bălan (24 ani, Montreal) şi Viorica Lefter (19 ani, Ontario). Un alt material “Tarabostes, o trupă nouă şi talentată” sau “George Patrichi, la 80 de ani” (acest profesor de tenis, sărbătorit de prieteni la clubul Multisport din Laval). Un material interesant “Oana Cajal – un eseu vizual al piesei de teatru Motherhouse”.

    La capitolul Investigaţii este un material interesant, intitulat “Şcoală, pentru ce?”, semnat de Petru Comăreanu, consilier în securitate financiară. Legat de contabilitate, pagina 16 oferă un material amplu “Cum asiguraţi calitatea declaraţiei dvs. de impozit?”, semnat de Florin Dumitrescu. Pe aceeaşi pagină găsim “Doctorul Google şi sănătatea noastră”, semnat de Nicoleta Mirela Dumitrescu.

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE