More


  BNR vede viitorul creditării spre corporate şi în lei

  - Advertisement -

  Sesizând că trendul sistemului bancar este pe profit, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, îşi exprimă opiniile în câteva direcţii legate de această perspectivă a băncilor. Filtrele prudenţiale se reduc cu 20% pe an. Anul 2014 este primul an de reducere. Poziţia băncilor este deja pe profit. „Depinde foarte mult de activitatea băncilor. Fără să dăm sfaturi băncilor, acestea ar trebui să îşi construiască viitorul mai ales pe sectorul corporate şi mai ales pe lei”, a precizat Cristian Popa. Bancherii au primit în acest an o gură de oxigen prin aplicarea primului pas de reducere cu 20% a filtrelor prudenţiale introduse la momentul trecerii sistemului bancar la standardele IFRS, la 1 ianuarie 2012. Procesul de eliminare totală a filtrelor prudenţiale urmează să se încheie în 2018. Aceste filtre prudenţiale fuseseră introduse de BNR pentru a mai permite băncilor să elibereze dintr-o dată în momentul trecerii la IFRS provizioanele suplimentare constituite conform standardelor locale de contabilitate. Standardele locale RAS tratează mult mai dur riscul de credit astfel că provizioanale suplimentare constituite în RAS sunt de ordinul a câteva miliarde de lei. BNR nu a permis băncilor să elibereze provizioanele respective deoarece se temea că aceste sume, o dată incluse în profiturile băncilor , vor fi distribuite către acţionari sub formă de dividende.

  Sistemul bancar a înregistrat la sfârşitul lunii februarie un profit net cumulat de circa 500 mii lei, uşor mai mare decât câştigul cu care a încheiat întreg anul 2013. În timp ce creditarea în moneda naţională a dat semne de redresare, împrumuturile în valută îşi continuă declinul. Practic, în ultimele luni s-a conturat tot mai vizibil trendul de înclocuire a creditelor în valută cu finanţări în lei. Ponderea împrumuturilor în valută în soldul creditului acordat sectorului privat a coborât sub nivelul de 60% pentru prima dată în ultimii cinci ani. Numărul creditelor în lei acordate companiilor a înregistrat un ritm anual de creştere de peste 5% în luna martie şi a ajuns la circa 52 miliarde de lei. Faţă de luna anterioară, creşterea a fost de 2,6%. Creditul în valută acordat firmelor s-a redus însă cu peste 10% faţă de martie 2013.

  Redresarea împrumuturilor în lei nu poate însă să compenseze căderea creditelor în valută, astfel că soldul total al creditării este în continuare în teritoriul negativ. La nivel agregat, creditul privat a înregistrat un minus de 2,7% în martie faţă de aceeaşi lună din 2013. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a avertizat băncile că şi-au epuizat alte surse de câştig, iar creditarea este singura sursă de profit şi ar fi de dorit ca împrumuturile să fie direcţionate în special spre companii.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img