More


  Cât să economiseşti pentru o pensie de 1.000 euro

  - Advertisement -

  O persoană trebuie să pună deoparte lunar circa 724 de lei (162 de euro) începând de la 30 de ani ca să ajungă să se bucure la 65 de ani de o pensie de 1.000 de euro, luând în calcul o dobândă sau randament mediu de 5% pe an.

  Dacă începe să economisească la 40 de ani, suma necesară pentru a ajunge la aceeaşi pensie aproape se dublează, respectiv la 1.371 de lei (307 euro) pe lună, adică echivalentul unei rate la un apartament în Capitală, iar la 50 de ani este de 3.031 de lei (679 de euro) pe lună, sumă care devine aproape imposibil de economisit pentru cei mai mulţi dintre români.

  “Se cunoaşte faptul că, matematic, pensia de la pilonul I pe care o va putea oferi statul va fi insuficientă, iar cea de pilonul II cu caracter obligatoriu va acoperi undeva la 20-25% din echivalentul salariului mediu al unui pensionar al anilor 2035-2040. De aceea economisirea şi investirea în instrumente pe termen mediu şi lung ar trebui să înceapă de la vârste tinere, de pildă de la 20 de ani sau 25. O zecime din salariul dintr-un an este un reper des utilizat în finanţele personale, pentru a fi investit pe termen lung, în vederea unor venituri viitoare”, spune Cristian Tudorescu, managing partner în cadrul companiei de consultanţă Explore Aset Management.

  Potrivit datelor ASF, sumele strânse de români în contul unui fond de pensii obligatoriu după şase ani de contribuţii nu depăşeşte, în medie, 1.000 de euro, astfel că angajatul trebuie să contribuie singur cu sume din propriul salariu pentru a avea o pensie decentă la bătrâneţe.

  Din păcate, unii români nu se mai gândesc la pensie, în condiţiile în care stresul le mănâncă zilele. De asemenea, numeroasele boli cu care se confruntă le reduc destul de drastic şansele atingerii vârstei de pensionare.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img