More

  Frumos curs universitar: Grigore Leşe, la Ardud!

  Am petrecut, în acest weekend, trei ore în frumosul, istoricul şi culturalul oraş Ardud. Din nou, primarul Ovidiu Duma s-a întrecut pe sine, realizând cea de-a doua ediţie a Festivalului “Cetatea Codrului”, ediţie reuşită din plin şi dacă ar trebui să notez şcolăreşte i-aş oferi zece cu steluţe. În preambulul simpozionului m-am întâlnit cu Felician Pop, directorul instituţiei care se ocupă de conservarea a tot ce se numeşte frumoasă tradiţie şi cultură. Discuţia a fost axată tocmai pe tema simpozionului ce urma să se desfăşoare. A demonstrat că Ardudul, prin acest primar unic în tot ceea ce face, a redevenit din târgul medieval, un oraş demn, cu multă cultură şi cu o istorie ce nu trebuie uitată. A abordat cu prestanţă problema cântecului popular autentic, care începe să se denatureze şi să piardă din esenţa lui. Oricum, a subliniat faptul că folclorul este atât de legat de credinţă, de sărbătorile religioase, de datini şi obiceiuri, amintind pricesnele, colindele, obiceiurile de nuntă, de botez şi înmormântare. A amintit şi de bocete, când este plâns ca după “soarele plecat”. Mi-am adus aminte de un fapt trăit de mine în perioada studenţiei la Cluj, când am participat la sărbătorirea centenarului naşterii lui Coşbuc, la Hordou unde s-a înscenat “Nunta Zamfirei”, cu dealurile pline de călăreţi îmbrăcaţi în frumosul port năsăudean. Un poet francez a apărut pe scenă şi a spus simplu: “Şi la noi se nasc poeţi, dar ai voştri nu mor niciodată”. Acelaşi francez a stat două zile în judeţul Satu Mare şi duminică a văzut în Oaş dansul sub ciupercă, rămânând impresionat şi scriind în ziarul local atât de simplu: “N-am văzut nicicând atâta mişcare stând pe loc.” Oricum, Felician Pop reuşeşte să dea glas activităţilor legate de tezaurul cultural al judeţului. Felicitări!

  L-am avut ca invitat pe Octavian Petric, deputat în Parlamentul României. A fost încântat de tot ce se face în Ardud, de tot ce realizează acest primar.Tot atât de încântat sunt eu când aud în emisiunile ce le realizez că deputatul Petric Octavian ajută, cât se poate, cultura, bisericile, mănăstirile şi se implică în toate problemele sociale. Felicitări!

  În sala mare de conferinţe m-am simţit tânăr, ca un student foarte atent la un frumos curs universitar, ţinut de un om apropiat sufletelor noastre, Grigore Leşe, care n-a vorbit de studiile sale superioare, de doctorat sau titluri şi ordine ce le-a obţinut prin muncă şi talent, ci a vorbit despre mama sa, pe care o vede ca pe o icoană, cea care l-a supravegheat de la gângurit şi până la a ajunge recunoscut ca voce aparte. Doamne, ce frumos a vorbit despre “horit”, despre cântecul ce exprimă sentimente trăite aievea de ţăranul român, mai ales din Ţara Lăpuşului, pe care o iubeşte atât de mult. Ce mi s-a părut interesant, a expus teoretic lucruri demne de reţinut despre cântecul popular, dar presărat cu “hore” pe care ni le-a oferit, învăţându-ne pe toţi din sală (250 de spectatori) să horim cu el, realizând pe loc un puternic şi frumos cor. A cutreierat globul, având spectacole pe toate continentele, făcând să vibreze inimile străinilor auzindu-l horind. A fost şi rămâne un minunat ambasador al cântecului românesc nealterat. Este acest Grigore Leşe un cadru universitar de calitate, care venind pentru prima dată în Ardud şi văzând atâta public cu o atenţie totală timp de două ore, a promis că va reveni atunci când va fi invitat. Interesant că Nicolae Sabău, din prezidiu, a gustat cu plăcere spusele lui Grigore Leşe, aducându-şi aminte că la vârsta de şapte ani asculta cântecele acestuia.

  Un lucru pe care-l doresc să ne dea de gândit: În bisericile noastre nu există atâta ordine şi linişte sufletească precum a existat în aceste două ore de “ curs universitar” ţinut de Grigore Leşe. Eu îi mulţumesc simplu, aşa cum a făcut-o acad. dr. Virgil Enătescu şi primarul Ovidiu Duma. Dacă în finalul cursului, au fost zece minute de concluzii, aş spune că finalul finalului a fost o plăcere deosebită, au fost două ore de delectare din care am avut cu toţii de învăţat. Nu mă mir că Grigore Leşe, prin spectacole, cucereşte săli imense de spectatori, apoi studenţi, ca şi pe noi, cei din Satu Mare, Ardud şi din tot judeţul, ne-a impresionat, ne-a adus mai aproape de lumina din suflet ce se aprinde mereu în faţa cântecului ţăranului român. Păcat că nu există în ţară o statuie a ţăranului român! Judeţul nostru ar putea fi primul ce-o realizează, că merită!

  Teodor Curpaş

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE