La Satu Mare – eveniment solemn: Ordinul Militar de România

Pe 19 mai, sala mare a Universităţii “Vasile Goldiş” din Satu Mare a găzduit un eveniment solemn: Ordinul Militar de România a conferit prof.univ. dr. Gavril Ardelean, prorectorul acestei universităţi, şi europarlamentarului Ioan Mircea Paşcu demnitatea de Membru de Onoare în Grad de Comandor, ca expresie a recunoaşterii contribuţiei acestora la emanciparea Naţiunii.

Conferirea acestei înalte distincţii s-a realizat în cadru festiv, de către preşedintele acestui ordin, col.dr.ing. Adrian Constantin, însoţit de Dumitru Bozianu, secretarul general, în prezenţa oficialităţilor sătmărene: prefectul Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, primarul Dorel Coica, europarlamentarul Ovidiu Silaghi, viceprimarul Radu Roca, o serie de personalităţi ale armatei noastre: gen.Vasile Ciocan, col.Mircea Bliderean, col.Voicu Şichet, col.Grigore Raţiu, col. Nicolae Codreanu, col.Gheorghe Mărieş, col. Lucian Bucureşteanu etc.

Au fost prezenţi numeroşi studenţi şi universitari: Claudiu Porumbăceanu, Alexandru Zotta, Mircea Teodoru etc. Oricum, sala a devenit neîncăpătoare. Prezentarea, pe scurt, a acestui Ordin de către col. A. Constantin a fost exactă şi cu trăiri sufleteşti, aflând că a fost înfiinţată la 31 ianuarie 2008, cu scopul de a sprijini militarii români în rezolvarea unor probleme în organizarea şi desfăşurarea de activităţi menite să contribuie la rezistenţa socială în viaţa civilă, precum şi reconversia profesională a militarilor disponibilizaţi. Acest ordin sprijină implicarea activă a persoanelor din categoria socio-profesională a militarilor în toate domeniile vieţii sociale. Organizează cursuri tematice, schimburi de experienţă, seminarii în ţară şi străinătate. S-a explicat importanţa organizaţiei europene a Asociaţiei Militare Euromil, atât de utilă pentru România, ca forum european pentru cooperare între asociaţiile militare cu 43 filiale în 28 de ţări.

Un laudatio reuşit rostit de prof. univ.dr. Claudiu Porumbăceanu a scos în evidenţă importanta contribuţie a prof. univ. dr. Gavril Ardelean adusă de-a lungul anilor învăţământului superior din judeţ, numărul mare de lucrări de specialitate şi dăruirea acestuia în bunul mers al facultăţilor, atât de utile tinerilor din judeţ. La rândul său, col. A.Constantin a scos în evidenţă câteva din contribuţiile lui Ioan Mircea Paşcu pe plan naţional şi european: europarlamentar, vicepreşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, membru în Delegaţia pentru relaţiile cu Adunarea Parlamentară a NATO etc.

Având în vedere că lista membrilor de onoare în grad de comandor cuprinde mulţi academicieni şi profesori universitari de primă importanţă, s-a considerat că aceasta s-a îmbogăţit substanţial prin cei doi sătmăreni. Amintim pe Vasile Cândea, Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Răzvan Theodorescu, Theodor Frunzetti, Constantin Bălăceanu-Stolnici, Panait I. Panait, Mugur Isărescu, Alexandru Athanasiu, Nicolae Văcăroiu, Dinu Săraru, Sorin Encuţescu, Irinel Popescu, Dumitru Prunariu.

Onoraţi de primirea acestei demnităţi conferită pentru contribuţia deosebită adusă pentru emanciparea Naţiunii, cea mai de preţ valoare naţională fiind senectutea academică autentică, cei doi distinşi cu demnitatea de Membru de Onoare în grad de Comandor au depus Legământul, cu un conţinut emoţionant. Acest Legământ ar putea fi agreat de toţi cei care simt ataşament puternic faţă de ţară şi neam, chiar la absolvirea facultăţii de către studenţi.

Sigur , cei doi sărbătoriţi au menţionat că atribuirea acestui Ordin îi obligă şi mai mult, contribuind la grija faţă de valorile naţionale şi la creşterea prestigiului României în plan european şi mondial. Ei ştiu bine că Euromil (European Organization of Military Associations), organizaţie cu sediul la Bruxelles, promovează interesele sociale şi profesionale ale personalului militar din Europa şi din care face parte şi România.

Am constatat că invitaţii la festivitate au fost dornici să afle şi astfel de lucruri, trăind cu emoţii toate momentele ceremonialului. În numele oficialităţilor prezente, prefectul Eugeniu Avram şi-a manifestat satisfacţia pentru evenimentul de primă importanţă, înscriind judeţul Satu Mare printre puţinele care se bucură de această cinstire!

Frumoase şi utile schimburi de impresii au fost la încheierea festivităţii între participanţi şi col. A.Constantin, făcându-se poze colective, incluzându-i pe cei doi posesori ai râvnitului Ordin Militar de România (Military Order of Romania).

Teodor Curpaş

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

De 2 x locul 3 pentru Adrian Szilagyi

Spadasinul Adrian Szilagyi de la CSM Satu Mare a urcat de două ori pe treapta a treia a podiumului la turneele individuale care au...

Dr. Cosmin Rațiu, reconfirmat în funcția de președinte al Colegiului Medicilor Stomatologi Satu Mare

Cunoscutul medic stomatolog Cosmin Rațiu a fost reconfirmat în funcția de președinte al filialei Satu Mare a Colegiului Medicilor Stomatologi. A fost reales în...

Mr. Bean la Satu Mare

O scenă demnă de filmele lui Mr. Bean s-a petrecut sâmbătă seara în parcarea mall-ului din Satu Mare. Filmarea a apărut pe contul activiştilor...

APEL! Tânăra arsă în explozia de la Satu Mare are nevoie de sânge

Tânăra arsă în explozia de la Satu Mare are nevoie de sânge. Sora fetei de 29 de ani a lansat un apel pentru cei...

Ordinul “Crucea Iustinian Arhiepiscopul”, oferit primarului comunei Homoroade, Ardelean Simion

La finalul slujbei de la Mănăstirea ”Sfântul Andrei” din Chilia , primarului comunei Homoroade, Ardelean Simion, i s-a conferit Ordinul “Crucea Iustinian Arhiepiscopul”. Această...