More

  LIBERTĂŢILE ORAŞULUI

  Zilele oraşului sunt un bun prilej de a evada din preocupările zilnice, din lumea noastră interioară plină de certitudini şi incertitudini. Ieşirea în oraş este ca o sărbătoare pentru foarte mulţi sătmăreni. În special pentru copii şi tineri, zilele oraşului se transformă în amintiri şi chiar aventuri, care vor fi păstrate în memorie, peste vreme, ca nişte talismane. De obicei, oamenii reţin cele mai frumoase momente din viaţa lor. Întâlnirile cu vedetele din domeniul muzicii, indiferent de gen, sunt inedite şi se finalizează cu autografe şi fotografii istorice. Spectacolele în aer liber, micii, berea, friptura şi alte bunătăţi pământene se metamorfozează într-o libertate cu totul aparte, care descătuşează frunţile încordate.

  Este de-a dreptul o dramă să stai acasă de zilele oraşului. Întâlnirile cu prietenii, cu colegii de muncă, de şcoală sau de facultate sunt deconectante şi, în diverse situaţii, un bun prilej de a găsi răspunsuri la diferite întrebări sau rezolvări la unele probleme. Sătmărenii nu sunt neapărat nonconformişti, dar la o bere şi o friptură, printre zâmbete şi schimburi de idei, mai creionează şi perspectivele unor colaborări prieteneşti. Ce-i drept, uneori mai apare, aşa ca din senin, şi câte o bârfuliţă, una nevinovată, care se lasă cu zâmbete. Cât despre comentarii politice, nu spun prea multe, deoarece acestea „răsar” mai spre seară, după câteva ridicături de pahar, când se dezleagă limbile înrobite de tăcere. O altă bucurie caldă şi primitoare este legată de sosirea oaspeţilor, rudeniilor de peste hotare, care este onorantă pentru gazde, fie ele oficiale sau de familie. Cu câteva zile înainte de această sărbătoare a libertăţii oraşului, gazdele îşi pregătesc cu grijă itinerariile, care se vor de multe ori surprize, dar şi meniul adecvat pentru a primi, aşa cum se cuvine, oaspeţii. Toate acestea poartă o decenţă pigmentată de un patriotism local, justificat de un păhărel de ţuică, pălincă sau horincă.

  Îndrăgostiţii aşteaptă de fiecare dată venirea nopţii…, dar şi marile concerte, care se dau de zilele oraşului, susţinute de vedete cu renume, fie ele de talie locală, naţională sau internaţională. Tinerii cei mai bine documentaţi vorbesc despre performanţele muzicale ale acestora sau sporăvăiesc şi comentează anumite aspecte surprinse de revistele mondene. Cei mai mici locuitori ai cetăţii Sătmarului, preferă locurile special amenajate pentru ei, cu multe dulciuri, jucării, băuturi răcoritoare, luminiţe colorate, muzică pe măsură şi maşinuţe mecanice. Farmecul zilelor oraşului atrage ca un magnet o lume pestriţă, iar solidaritatea umană, în anumite momente, atinge cote de neegalat în peisajul urbanistic.

  De obicei, organizatorii se gândesc şi la sătmărenii care din diverse motive, fie ele de sănătate sau de bătrâneţe, nu pot participa la această libertate fulminantă a zilelor oraşului. De aceea, se fac transmisiuni în direct, la NORD VEST TV Satu Mare, pentru ca toţi cei de-acasă să poată gusta din această mare bucurie a zilelor oraşului. Nu mai vorbim de marea diversitate de produse pe care comercianţii, „veniţi din cele patru zări”, le expun în zonele special amenajate. Nu-i mai mare bucurie, pe lângă celelalte, să mergi cu familia, iubita sau prietenii, să admiri sau să intri în posesia unui suvenir.

  Cred că fiecare familie, după posibilităţile financiare, va gusta din libertăţile zilelor oraşului, mai ales că acestea coincid, la un moment dat, şi cu Ziua Internaţională a Copilului. Orice copil îşi doreşte să iasă cu familia, aparţinătorii sau cu colegii în oraşul sărbătorit. Nu se poate ca mama şi tata să nu aibă puşi deoparte câţiva bănuţi pentru o îngheaţată sau o prăjitură. Cel puţin ! Acestea sunt printre cele mai frumoase trăiri, care ne primenesc viaţa, iar mai apoi se transformă în amintiri romantice luminate de jocurile de artificii.

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE