More

  Tăşnadul, din nou în sărbătoare!

  Unul dintre exemplele cele mai concludente ale interesului pentru frumos, pentru estetic şi pentru sublim se poate da prin tot ceea ce se întâmplă acum şi mai întotdeauna cu oraşul Tăşnad. Foarte des aud de lucruri cu totul aparte oferite de primăria de aici, de şcolile din Tăşnad, de oamenii de cultură şi de marele public, care ştie să aprecieze tot ce e de apreciat. Poate titlul unei expoziţii de icoane pe sticlă şi felicitări de Paşte nu vă spune mult, dar analizându-l cu exponatele în faţă, îţi dai seama că te cutremuri citindu-l: “Icoana copilului – surâsul îngerului pe pământ”. Două săli ale Muzeului nu au fost îndestulătoare pentru exponatele prezente din 27 de judeţe ale ţării. Nici nu-ţi vine să crezi câtă sensibilitate şi câtă fantezie, alături de o credinţă ce-şi are sămânţa în familie, în biserică şi în orele de religie! Şi, Doamne, colorit atrăgător, ce linii ondulate, aducătoare de lumină în sufletul autorilor şi al privitorilor! Tăşnadul s-a întrecut pe sine, dovedind încă o dată capacitate de organizare, de transmitere de trăiri sufleteşti în sufletele noastre şi mai ales în cele ale copiilor. S-ar părea, atunci când vizitezi exponatele frumos aranjate, că totul este atât de simplu. Aiurea! Câtă muncă şi migală în realizarea icoanelor şi în aranjarea lor tematică, raportată la spaţiu şi lumină.

  Toate s-au realizat pentru că primarul Vasile Mitraşca nu are slabe şi mioape priviri asupra actului cultural, ci se bucură sprijinind cu drag tot ceea ce duce la afirmarea talentelor. O face pentru şcoală, pentru muzeu, pentru sport, pentru staţiunea deja bine cunoscută în ţară şi nu numai, pentru prosperarea oraşului Tăşnad. Câtă admiraţie a oamenilor pentru acest primar!

  Se spune că românii se unesc de fiecare dată numai la necazuri, la nenorociri, dar acum, la Tăşnad s-au unit la bucuria împlinirii, încât primarul Vasile Mitraşca a adunat copii, învăţători, profesori, părinţi, invitaţi, care au avut un sentiment de înălţare la vernisajul expoziţiei, cu o slujbă de sfinţire, pe măsura expoziţiei naţionale găzduită de oraşul Tăşnad. Tot ce s-a petrecut acolo s-a contopit perfect cu frumoasa aşezare a localităţii unice din judeţ, ce veghează atentă, de sus, tot ce se întâmplă în jur. Şi icoanele au o singură direcţie, privind spre cerul senin ce acoperă mereu sufletul, gândirea, trăirile sufleteşti ale tăşnădenilor.

  Aici, în Tăşnad, viaţa îşi vede de rosturile ei, într-o unitate omenească. În Tăşnad astfel de lucruri par fireşti şi-şi văd de desfăşurarea fără sforţări, pentru că acolo totul este ceva obişnuit. Spectacolul oferit de elevii şcolii gimnaziale a depăşit orice aşteptări, încât te credeai în faţa unor artişti de profesie, care, cu atâta dezinvoltură se desfăşoară umplând scena cu zâmbet, muzică, dans şi ritm, iar sala arhiplină este în extaz. Sunt sigur că primarul deja are în vedere formaţiile ce pot asigura cel mai frumos spectacol pentru Ziua oraşului. De ce? Pentru că aceste formaţii întrec pe mulţi care vin doar pentru recompense financiare şi nu se ridică chiar cu nimic peste valoarea grupelor de dansatori , de formaţii de muzică populară sau uşoară, de recitatori sau solişti.

  S-au bucurat şi cele două reprezentante ale ISJ de frumosul spectacol, de bogata expoziţie cu lucrări din 27 de judeţe. Păcat că n-au stat şi la finalul spectacolului, unde s-au finalizat jurizările exponatelor pe niveluri de clase.Sigur, judeţele care au participat cu lucrări nu vor uita toată viaţa de frumoasele reuşite.

  Am remarcat implicare în organizare, a unor oameni cunoscuţi.Îl amintesc pe ing. Oliviu Buzgău, pe preşedinta asociaţiei comitetului de părinţi, dna Mihaela Turc şi, desigur, directoarea şcolii şi inimosul colectiv profesoral.Nu ştiam că dascălii de aici sunt atât de buni artişti. Îi ştiam pe soţii Maria şi Valer Virag, dar m-au impresionat cu toţii.

  Merită acest colectiv de elevi – artişti, de dascăli minunaţi conduşi de o directoare demnă de toată lauda, numai felicitări şi succese în tot ceea ce întreprind! Nu întâmplător părinţii vorbesc atât de frumos depre şcoala copiilor lor!
  NVTV şi Gazeta de Nord-Vest vă felicită şi vă devin un prieten de nădejde!

  Teodor Curpaş

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE