More


  Amintirile unui tocilar

  - Advertisement -

  Am făcut într-o vară o întrecere cu mine însumi. Un fel de maraton, cam câte cărţi aş putea să citesc într-o vacanţă. Trecusem, cred, în clasa a şaptea. Nu eram prea cool, nici nu-i greu să vă daţi seama de asta. Nu eram nici vedeta cartierului, dar nici primul tocilar. Doar mă plictiseam. Am luat la rând tot ce s-a putut, de la clasicii ruşi la romanele poliţiste de buzunar. Mi-am făcut şi o listă, unde îmi notam tot ce citeam. Atunci am observat şi care era ritmul cu care citeam, mai exact…cam câte pagini “dau gata” pe oră. Astfel că ştiam dinainte cât o să dureze până termin cartea. Erau zile în care îmi plăcea să fac asta, erau altele crunte în care nu mai reuşeam să termin cartea şi nu înţelegeam nimic. La final, trecutul titlurilor pe listă era cea mai mare victorie.

  La sfârşitul zilei, cel mai mult mă întrista cât de multe cărţi necitite mai sunt în toate bibliotecile, în toate librăriile, în toate depozitele, pe toate rafturile din lumea aceasta. Îmi spuneam oarecum a scuză (faţă de cine?) că este stupid cum niciodată, dar niciodată, nu vom apuca să citim toate, absolut toate cărţile pe care ni le dorim.
  Mi-ar plăcea ca povestea asta să se transforme într-una cu morală, dar nu va fi. Pentru că s-a schimbat, între timp, perspectiva, de-a lungul anilor. Pe atunci ştiu sigur că intram la mine în cameră şi oftam văzând rafturile pline cu cărţi, oftam cu necaz că nu aveam cum să le termin de citit. Cel puţin, nu atunci, nu în vara aia, nici prea curând, poate.

  Acum ajung acasă seara şi mă întâmpină un birou plin cu cărţi necitite, împrumutate acum câteva luni sau luate de la târgurile de anul trecut ori primite cadou de Crăciun sau de ziua mea, şi habar nu am când am să le citesc. Şi mi-e ciudă pe mine. Nici nu le onorez să şterg, din timp în timp, praful de pe ele. Recent presa a făcut o campanie de popularizare a consecinţelor încălzirii Pământului peste ani. Mi-aduc aminte că în rafturile bibliotecii mele se află cărţi care marşează în direcţia lămuririi problemei. Dar nu le-am citit. Să se fi ajuns astfel la morala poveştii că n-am avut timp pentru asta?

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare