More


  Campionat Mondial de Jocuri Scoţiene la Satu Mare

  - Advertisement -

  soni

  Sportul sătmărean va mai bifa o premieră. La finalul săptămânii viitoare, în incinta Aqua Star va avea loc pentru prima dată în România (!) Campionatul Mondial de jocuri tradiţionale scoţiene. Această competiţie presupune ridicarea, mutarea şi jonglarea cu diferite obiecte de greutăţi impresionante. Ceea ce înseamnă că vor veni la Satu Mare cei mai “puternici“ oameni din lume. De la organizatorul principal, Alexandru Cortean, un împătimit al acestor sporturi, am aflat că şi-au anunţat prezenţa concurenţi din zece ţări, România, Ungaria, Serbia, Scoţia, Olanda, Polonia, SUA, Croaţia, Finlanda, Germania sau Ucraina.

  Aşadar pe 5 şi 6 iulie cei mai puternici concurenţi din lume se vor întrece în câteva probe foarte interesante, care vor pune la grea încercare sportivii participanţi. Dacă pentru omul de rând aceste probe sunt de nerealizat, pentru participanţi, multe dintre acestea sunt probe obişnuite. Câteva dintre acestea presupun datul peste cap al unui stâlp de telegraf de 4,5 metri, împinsul buşteanului (150 kg) de la piept, căratul cuferelor (2×130 kg), aruncarea unui ciocan peste umăr (13 kg), aşezarea pietrelor pe platforme, de la 120 la 160 de kg, căratul a cinci obiecte fără priză (o piatră, butoi, sac etc.) pe distanţă de 15 metri, aruncarea pietrei de pe piept şi multe altele. Aşadar, nu se va pune accentul doar pe forţă ci şi pe îndemânare sau dexteritate. Şi bineînţeles, concurenţii vor purta tradiţionalul kilt.

  Reprezentantul României va fi nimeni altul decât sătmăreanul Alexandru Cortean, care se pregăteşte intens, câte 5-6 antrenamente pe săptămână, pentru a face o figură frumoasă la acest concurs în premieră în Satu Mare şi România.

  Participanţii vor fi recompensaţi şi cu premii speciale. Nu vor lipsi cimpoaiele, instrumentul muzical tradiţional al Scoţiei, în plus, cei din public care vor ghici melodiile cântate la acest instrument vor fi recompensaţi de organizatori.

  Daniel Chiorean  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare