More

    ZIUA EDUCATORULUI LA TĂŞNAD

    NVTV şi Gazeta de Nord-Vest sunt peste tot unde se realizează lucruri cu totul ieşite din comun. În 19 iunie, sala Cinematografului din Tăşnad a devenit neîncăpătoare, plină până la refuz de părinţi, cadre didactice şi elevi ai şcolii gimnaziale. S-a sărbătorit, printr-o aleasă manifestare, Ziua educatorului, unde, pe scenă, s-au perindat elevi de excepţie, profesori şi dascăli de excepţie, părinţi cu totul de excepţie. Primarul Vasile Mitraşca, cu ochii umezi de bucurie, a aplaudat îndelung tot ce s-a petrecut sub privirile tale. Practic, nu a fost surprins, ştiind bine rezultatele bune ale şcolii, dar a rămas impresionat de „artiştii” care s-au desfăşurat mai bine de două ore. Noi am înregistrat la TV totul şi am realizat cea mai frumoasă şi bine pregătită închidere de an şcolar. Am văzut că Tăşnadul este un oraş ce ştie ce face, ce se impune în toate sferele vieţii sociale, economice şi culturale. Am văzut o conducere a şcolii, care, împreună cu Asociaţia părinţilor, au realizat cel mai frumos cadou educatorilor, încât pe fundalul scenei s-au proiectat mereu texte de mulţumire aduse celor ce fac educaţie. Ce frumos!

    Directoarea Maria Erdei şi-a luat rămas bun de la clasa pe care a condus-o, alături de bucuria reîntâlnirii cu generaţiile ce s-au perindat la şcoala din Tăşnad, azi doctori, ingineri, proiectanţi, magistraţi, ofiţeri etc. Scenete vizând educaţia, muzica populară, muzica uşoară, dansurile româneşti, maghiare sau germane au delectat publicul şi au rămas înregistrare pe peliculă, spre neuitare!
    Pentru emisiune, a fost pentru prima dată când n-a trebuit să mă documentez, într-o anumită speţă şi n-am vrut să dau crezare celor spuse înainte de spectacol. Treptat, printre punctele spectacolului, au fost acordate premii celor cu merite, mai ales preşedintei Asociaţiei părinţilor, alături de cei care s-au ocupat de bunul mers al şcolii într-un an de muncă asiduă. În calendarul şcolii, ziua de 19 iunie rămâne înscrisă cu litere îngroşate spre ţinere de minte.

    Rezultatele frumoase ale şcolii sunt bine legate de munca şi priceperea d-nei Erdei Maria, care vorbea de apropiata pensionare, vorbea cu mândrie ştiind că lasă şcolii tot ce înseamnă dăruire şi pasiune. Am comparat munca ei cu închiderea unui catalog condus de dascălul ce se stinge întocmai ca o lumânare arzând! Păcat că se va despărţi la finele lui 2015 de şcoală, dar… rămâne sufletul de dascăl adevărat, căruia NVTV şi Gazeta de Nord-Vest îi mulţumesc pentru tot ce a făcut şi face pentru copiii din Tăşnad şi pentru oraş!

    În acest moment sărbătoresc, primarul Vasile Mitraşca ştie să descifreze în activitatea directoarei Erdei Maria, omul, conducătorul, dascălul şi patriotul local, luptătoare pentru adevăr, „apostol” al culturii româneşti, străjer al dăinuirii româneşti. Este şcoala aceasta din Tăşnad un far călăuzitor şi fort de rezistenţă al adevărului istoric şi interesului naţional. Se cuvine, acum, la ceas sărbătoresc, de ziua d-nei Erdei Maria, să-i spunem despre convingerea noastră că popularitatea de care se bucură este o dovadă a recunoaşterii unei activităţi complexe şi benefice! Omul Erdei Maria impresionează prin trăsăturile de statornicie în profesia aleasă, consecvenţă, echilibru, solidaritate, generozitate, sinceritate şi francheţe.

    Există, deci, oameni care poartă cu ei nu doar averea intelectuală, ci chiar sufletul. Aşa este Erdei Maria, care, cu lacrimi în ochi, vorbeşte de bogăţia sufletească din care se hrănesc generaţii de copii. Aceste gânduri s-au aşternut pe hârtie, cunoscând în acest an, aproape totul despre dezvoltarea oraşului Tăşnad, aproape unic, cu aşezare deosebit de frumoasă, cu oameni harnici, luptători şi patrioţi locali! Îmi aşez crâmpeiele de memorie alături de imaginile Tăşnadului, inundat de istorie frumoasă, învelită în valuri tricolore ce acoperă adunarea de suflete ce pulsează la unison cu ţara. Această directoare poate duce în sufletul ei o întreagă colectivitate de oameni ai Cetăţii, cu gândurile ei bune de hrănire intelectuală prin sudoare şi ardoare, găsind cărarea spre „înălţimile” sufletului de dascăl, suflet de performanţă. Rămâne Erdei Maria pentru Tăşnad un partener de cursă lungă, mereu tânăr în felul de a fi şi a gândi, cu înţelepciunea vârstei înalte la care a ajuns! Dumnezeu să vă ocrotească în fiecare clipă a vieţii şi să auziţi mereu fredonându-se un „Gaudeamus” ce-l veţi auzi în ani!
    La mulţi ani!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE