More


  Creditul în lei creşte, cel în valută se prăbuşeşte

  - Advertisement -

  Creditul în lei pentru populaţie şi firme a crescut cu 7% în luna mai faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce faţă de luna anterioară avansul este de 1,2% sau echivalentul a peste un miliard de lei. Stocul total de finanţări s-a apropiat de nivelul de 90 miliarde lei, pe fondul accelerării vânzărilor de credite ipotecare şi de consum, potrivit datelor BNR.

  La nivel agregat, creditul privat a scăzut însă cu 2% în termeni nominali faţă de luna mai 2013, până la 217 miliarde lei, în condiţiile în care creditarea în valută se prăbuşeşte. Soldul finanţărilor acordate în euro sau alte valute a ajuns la 28.9 miliarde euro (echivalentul a 127 miliarde lei). Scăderea creditului în valută este de aproape 8%.
  Creditarea în lei a accelerat vizibil în ultimele luni, de la un ritm anual de creştere de circa 2% la începutul anului 2014, în condiţiile reducerii dobânzilor şi a restricţiilor impuse la vânzarea de credite în valută. Dobânzile la creditele de consum în lei tind spre 10% după ce anul trecut creditele corporate şi cele ipotecare au ajuns, de asemenea, la rate cu o singură cifră.

  Creditul în lei acordat populaţiei a avut cel mai mare ritm de creştere luna trecută. În condiţiile în care lunile anterioare creditul corporate susţinuse creşterea componentei în lei. Creditul de retail în lei a crescut cu 7.4%, iar creditul corporate a înregistrat un avans de 6,7%. De altfel, bancherii se plâng că nu găsesc proiecte corporate foarte mari pe care să le finanţeze.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare