More


  Evaziunea fiscală reprezintă jumătate din veniturile bugetare

  =

  Veniturile bugetului consolidat rămân în continuare la cote foarte mici, în condiţiile în care evaziunea fiscală a atins în 2013 nivelul de 16,2% din PIB, iar munca la negru este practicată de 27% din numărul celor care muncesc ( peste 1,5 milioane de persoane).

  La un PIB de 140 de miliarde de euro în 2013 o evaziune de 16% din PIB înseamnă aproape 23 de miliarde de euro, adică jumătate din cât a strâns Fiscul la bugetul consolidat anul trecut ( 200 miliarde de lei, adică 45 miliarde de euro).

  Potrivit unei analize semnate de preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, evaziunea fiscală a însemnat în 2013 16,2% din PIB (22,7 miliarde de euro) faţă de 16,7% din PIB în 2012. Cea mai mare evaziune se petrece pe zona TVA, 12,2% din PIB (aproape 17 miliarde de euro), urmată de evaziunea CAS 2,4% din PIB. În aceeaşi vreme, cu o pondere a veniturilor în PIB pe penultimul loc în UE ( înaintea Lituaniei), media veniturilor în PIB fiind în Uniune de 45,7%. Cea mai mare evaziune de TVA se petrece pe zona industriei alimentare 99,9 miliarde de lei, urmată de agricultură, cu 6,3 miliarde de lei. În aceeaşi vreme România continuă să fie la un nivel foarte jos în topul competitivităţii economice arată studiul care aduce ca exemple rapoarte ale Băncii Mondiale. De pildă, România se află pe locul 146 din 148 de ţări în ceea ce priveşte efectul taxelor asupra stimulării muncii sau pe locul 134 din 189 de ţări în privinţa numărului de taxe (ţările sunt ordonate în funcţie de numărul de taxe), 39, fiind necesare 200 de ore pentru a le plăti.

  Chiar dacă taxarea veniturilor şi a profiturilor este mică -16%- ea este contrabalansată de nivelul major al TVA de 24% (locul 4 în UE). Ori, se observă din analiza şefului Consiliului Fiscal că evaziunea cea mai mare se petrece acolo unde impunerile sunt şi cele mai mari, adică la TVA (12% din PIB) şi CAS (2,4% din PIB).

  În privinţa muncii la negru, aceasta depăşeşte nivelul de 1,5 milioane de persoane, adică 27% din total, indică raportul citat. Cei mai mulţi muncesc la negru în construcţii (66,2% din total), în activităţi de servicii informative ( 60% din total). În aceste condiţii devine aproape clar de ce România este pe penultimul loc în UE (înaintea Danemarcei) în privinţa numărului de contributori la sistemul public de pensii ce revin la 100 de pensionari, dar în cazul României şi al Danemarcei aceasta fiind de sub 100, adică avem mai mulţi pensionari decât angajaţi. Până şi în Grecia, ţară lovită cumplit de criză, există peste 1,5 muncitori la un pensionar sau în Irlanda şi Spania, unde sunt peste 2 angajaţi la un pensionar. Aşa stând lucrurile, sistemul de pensii este pe deficit an de an ( a reprezentat 3,55% din PIB în 2013).

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img