More


  Middle managerii, cel mai bine plătiţi din industria auto

  =

  Salariile angajaţilor din companiile din producţie au crescut cu 5,3% în ultimul an, de cele mai mari creşteri salariale având parte în special angajaţii din management (unde salariile au crescut, în medie, cu 11%) şi muncitorii (+7.8% faţă de anul trecut), arată rezultatele studiului anual realizat de firma de recrutare Aims. Studiul Aims Salary Map – manufacturing de anul acesta a centralizat datele culese de la 147 de companii (majoritatea din industria automotive – 80 de companii şi din industria electrică şi electronică – 25 de companii), care au împreună aproape 128.000 de salariaţi în toată ţara.

  Cel mai bine plătiţi angajaţi din industria automotive sunt middle şi top managerii (cu excepţia directorilor generali) care câştigă, în medie, aproape 6.300 de lei net pe lună, în timp ce inginerii din auto sunt plătiţi, în medie, cu câte 2.600 de lei net pe lună. Muncitorii direct productivi din fabricile din industria auto primesc salarii nete de sub 1.000 de lei pe lună. O situaţie ciudată se întâlneşte în ceea ce priveşte salariile angajaţilor cu studii superioare (majoritatea ingineri) din industria auto, care au scăzut cu aproape 1% faţă de anul trecut. Explicaţia pentru această diminuare constă în faptul că, în cursul anului 2013, s-au angajat persoane cu studii superioare pe salarii mai mici ca în anii anteriori.

  “Pentru că în prezent nu mai există obligativitatea acordării unui salar minim pentru persoanele care au terminat o facultate, am întâlnit situaţii în unele companii în care proaspeţii ingineri – contabili – planificatori aveau salariile unor muncitori necalificaţi din alte companii. Aceasta a dus în jos media salariului acordat acestei categorii de angajaţi, aşa că unii dintre ingineri-economişti care aveau salarii foarte mari în trecut au migrat în zona de management”, a explicat Gynella Parfenie, consultant al studiului de salarizare Aims Salary Map.

  Într-adevăr, odată cu adoptarea noului Cod al muncii din mai 2011 s-a diminuat obligativitatea ca angajatorii să ofere angajaţilor care au absolvit o facultate un salariu egal cu cel puţin două salarii minime pe economie. Efectul a fost că în scurt timp în majoritatea companiilor a avut loc promovarea din eşalonul II al departamentelor de elemente noi, după ce s-a făcut o căutare intensă pe piaţă.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img