More


  Proiect de 5,5 milioane euro, periclitat de EKE

  - Advertisement -

  poza

  Implementarea unui proiect european în valoare de 5,5 milioane de euro este pusă în pericol de reprezentanţii Societăţii Carpatine Ardelene (EKE). Este vorba de societatea Piscicola SA, care nu îşi poate îndeplini obligaţiile stabilite în contractul de finanţare. Activiştii EKE îi pun beţe în roate, pe motiv că ferma piscicolă se află în Ariile protejate Râul Tur. Astfel, firma Piscicola SA riscă să fie obligată să plătească penalizări sau chiar să restituie finanţarea europeană. Sătul de şicanele activiştilor EKE, proprietarul societăţii Piscicola SA Adrian, Ioan Ghere, este decis să o vândă unor investitori chinezi, în speranţa că ei vor reuşi să se descurce mai bine în relaţia cu custodele ariei protejate.

  Doar bărci cu motorizare electrică
  Deşi ferma piscicolă de la Adrian este autorizată, funcţionând de peste 40 de ani, reprezentanţii Societăţii Carpatine Ardelene vin să impună tot felul de reguli aberante. De exemplu, deşi este vorba de o fermă care lucrează cu zeci şi sute de tone de peşte, reprezentanţii EKE au interzis accesul utilajelor şi al maşinilor pe digurile care înconjoară bazinele fermei şi al bărcilor cu motor pe lacuri. Este permis doar accesul cu bărci cu motor electric, deşi la aprobarea proiectului nu s-a specificat acest lucru. “Deşi iniţial, când ne-au dat autorizaţiile, nu au avut obiecţii, acum cei de la EKE ne-au impus anumite restricţii în privinţa folosirii bărcilor cu motor pe combustibil lichid, care sunt achiziţionate în cadrul proiectului şi nu le mai putem schimba destinaţia, adică de a le trece pe motor electric. Bărcile cu motor trebuiesc utilizate în procesul de furajare, în pescuitul de probă, în pescuitul în sine în vederea livrării şi în verificarea maselor de furajare a peştelui”, ne-a declarat directorul societăţii Piscicola SA, Dorel Aciu.

  Beznă totală din cauza gâzelor
  Restricţiile impuse de EKE în privinţa iluminatului provoacă pagube importante societăţii Piscicola SA. “Noaptea nu putem porni sistemul de iluminat al fermei întrucât cei de la EKE au stabilit că lumina de la noi atrage nu ştiu ce gâze şi gândaci din pădure. Astfel, ferma este în beznă totală pe timp de noapte. Noapte de noapte, hoţii dau iama în bazinele noastre, furând cantităţi mari de peşte. Recent au făcut prăpăd în bazinele cu sturioni. Paznicii nu îi văd, căci nu putem aprinde sistemul de iluminat”, ne-a declarat proprietarul societăţii Piscicola SA, Ioan Ghere. Plângerile depuse la Poliţie nu au dus la rezultate prea mari până în prezent, identificarea hoţilor demonstrându-se a fi dificilă. Nici EKE nu se oferă să despăgubească societatea pentru pierderile suferite din cauza interdicţiei impuse de ea în privinţa iluminatului.

  EKE a înăbuşit din faşă şi intenţiile de extindere a fermei piscicole. “Am cumpărat teren în vecinătatea fermei. Am vrut să amenajăm acolo o parcare pentru pescarii care vor să vină să pescuiască în bazinele fermei noastre. Nu ni s-a permis să amenajăm nici acea parcare”, ne-a declarat directorul Dorel Aciu.

  Tratative cu investitori din China
  Restricţiile impuse de activiştii EKE pun în pericol implementarea unui proiect european, în valoare de 5,5 milioane euro. Potrivit contractului de finanţare, societatea Piscicola trebuie să-şi mărească continuu capacitatea de producţie, respectiv cantitatea de peşte comercializată. Însă măsurile tot mai abuzive ale Societăţii Carpatine Ardelene nu numai că pun stavilă dezvoltării societăţii, dar provoacă deja pagube importante prin furturile comise aproape în fiecare noapte. În aceste condiţii, continuarea proiectului, printr-o nouă etapă privind construcţia unei fabrici de eviscerare a peştelui şi a uneia pentru furaje, pare a fi compomisă din start din cauza pretenţiilor EKE.

  Proprietarul societăţii Piscicola SA, omul de afaceri Ioan Ghere, pare tot mai decis să scape într-un mod foarte simplu de şicanele activiştilor Societăţii Carpatine Ardelene. “Dacă tot mi-au pus atâtea beţe-n roate şi n-au reuşit să înţeleagă că măsurile pot avea efecte grave asupra proiectului european, punând în pericol implementarea sa, voi vinde ferma piscicolă de la Adrian. În prezent, sunt în tratative cu un grup de investitori chinezi. Sunt foarte curios cum se vor descurca cei de la EKE cu viitorii proprietari”, ne-a declarat omul de afaceri Ioan Ghere.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img