More


  Recoltă record în iulie

  =

  Productivitatea medie la grâu va fi de 3,9 tone/hectar, în creştere cu 13% faţă de sezonul trecut, de asemenea un record istoric.

  În acest fel, România îşi va consolida a cincea poziţie în topul celor mai mari producători de grâu din Uniunea Europeană şi va reduce cu o pătrime distanţa faţă de Polonia, ocupanta locului patru, arată un raport făcut public la sfârşitul lunii mai de traderul Toepfer, liderul local al comerţului cu cereale şi seminţe oleaginoase.

  “Semnele sunt încurajatoare, dar nu trebuie să tragem concluzii până nu se recoltează cel puţin 25% din producţie.” “Fermierii care nu au investit în producţia plantelor, în tehnologie, în tratamente vor avea pierderi din punctul de vedere al calităţii pentru că au fost atacuri de dăunători.” spune Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova din Vaslui, care va strânge grâu de pe 27.000 de hectare în această vară.

  Prognozele de recoltă sunt făcute periodic prin intermediul aşa- numitelor “crop tours”, analize în teren a densităţii, dimensiunii şi stării plantelor sau a umidităţii solului, dar şi cu ajutorul analizelor pe baza datelor furnizate de sateliţi.

  Plusul prognozei de recoltă din acest an vine pe fondul condiţiilor meteo favorabile din toamna trecută şi din primăvară, iar acum singurele elemente care mai pot afecta productivitatea sunt potenţialele ploi abundente la momentul recoltării sau temperaturi foarte ridicate în următoarele săptămâni.

  Cantităţile mari ce urmează a fi recoltate în mai puţin de o lună vor permite economiei locale să joace pe piaţa internaţională cu patru milioane tone de grâu. România va fi astfel al treilea exportator din UE şi ocupanta celei de-a 11-a poziţii la nivel mondial. Preţul grâului din noua recoltă este estimat la 260-265 dolari/ tonă în porturile ucrainene şi ruseşti de la Marea Neagră. Informaţiile vehiculate în piaţa locală indică o competitivitate crescută a producţiei româneşti faţă de cea ex-sovietică având în vedere că au fost deja oferite cantităţi de grâu din noua recoltă la preţul de 180 euro/tonă (245 dolari/tonă la cursul din prezent) în Portul Constanţa.

  Valoarea medie a producţiei româneşti de grâu a fost de un miliard de euro în ultimii cinci ani, cu vârfuri de 1,4 miliarde de euro în 2011 şi 2013.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img