More

  Simţământ de bucurie şi admiraţie

  Ce bine se potriveşte portretul realizat aici cu spusele despre folclor: “ De la lume adunate şi-napoi la lume date!” E totul adevărat. Realizând emisiuni în judeţ şi în afara lui, pe lângă tematică, am auzit lucruri, nu ieşite din comun, despre un personaj al judeţului Satu Mare, pe care mi le-am înmagazinat şi pe care vi le prezint cu toată admiraţia, preţuirea şi sinceritatea.

  De la bun început spun că am întâlnit un om cu totul aparte, ce activează într-o lume pe care o trăim cu toţii, o lume plasată sub semnul confuziei, al kitsch-ului şi nonvalorii, în care senzaţionalul şi divertismentul ieftin diminuează spaţiul public. Poate acest lucru m-a determinat să creionez portretul de om-profesionist al prefectului nostru, Dr. Eugeniu Avram. Este de fapt, o recunoaştere publică a activităţii sale de până acum pe tărâmul vieţii sociale, economice şi culturale în care s-a implicat cu toată fiinţa sa. De la început , din cele auzite de la diverse personalităţi ale judeţului şi mai ales de la oamenii ce au vorbit cu mine pe prispa casei lor, am dedus o idee unanimă: Eugeniu Avram este un luptător pentru apărarea demnităţii naţionale.

  E adevărat. L-am cunoscut cu mult înainte de a fi prefect, când mă mândream cu el, cel care a fost printre cei mai buni studenţi ai Timişoarei, apoi impunându-se prin puterea de muncă, prin înţelepciune, dârzenie, hărnicie, perseverenţă, tenacitate, demnitate, cultură solidă. Toate aceste calităţi i-au permis să înţeleagă foarte bine fenomenele petrecute în viaţa de toate zilele, trăirile sufleteşti ale cetăţenilor acestui judeţ. A văzut cu claritate progresul judeţului bucurându-se de rezultatele măreţe, alături de liderii sătmăreni, dar a fost şi este conştient de “noroiul” în care se scaldă o parte din cei care formează lumea acestui judeţ. Exact acest lucru îl deosebeşte pe Eugeniu Avram de restul lumii, declarându-şi crezul său de urmat, de apărare a neamului, a demnităţii şi verticalităţii ţării în faţa denigratorilor de tot felul şi a celor care încearcă să submineze statul naţional, unitar şi românesc.

  Guvernul poate fi liniştit că aici, în acest judeţ, există cu prisosinţă prin Eugeniu Avram. O simte tot omul, “ de la Vlădică până la opincă” prin energia cuvântului său, prin implicările de reromânizare a românilor, prin talentul organizatoric şi arta de a vorbi cu toate categoriile de oameni. Şi-a asumat o serie de îndatoriri, cu multă seriozitate şi dragoste, neţinând cont nici de timp, nici de efort şi de multe ori nici de sănătate.

  Este prezent la toată gama de activităţi de pe raza judeţului, de la bisericile existente, la activităţi culturale şi ştiinţifice, în construcţii, în întreprinderi de tot felul, în instituţii, cunoscându-i pe sătmăreni acolo la locul de muncă. Încearcă să-i ajute pe primari, făcând audienţe acolo, la oamenii din localitate, scutindu-i să stea pe la uşi şi încercând să le ofere dreptatea. ( Nu ştiu dacă toate şi-au găsit rostul intenţiilor bune!). Ştie să lucreze cu liderii din judeţ, ştie să-i aprecieze când e cazul, dar are şi puterea de a combate cu argumente solide neadevărurile celor care-i ponegresc pe nevoiaşi. A fost şi este împotriva celor ce folosesc dezinformarea, minciuna şi diversele înscenări. De ce? Pentru că este un om înzestrat cu o gândire ordonată, condusă de o puternică capacitate de analiză şi sinteză, fiind un bun cunoscător al factorilor distructivi în mai toate sferele vieţii sociale şi publice. Are puterea de a pătrunde şi de a interpreta fenomenele istorice trecute, prezente şi viitoare, având o atitudine limpede şi un limbaj clar, precis, dovedind mereu un patriotism onest şi curajul de a apăra adevărul.

  Toate fac din Dr. Eugeniu Avram o personalitate complexă şi puternică, demnă de a fi model de urmat pentru românii de pretutindeni. Îl văd ca pe un falnic ins al spiritualităţii şi luptei pentru apărarea dreptăţii, pe care nici vijeliile nu-l clintesc, rămânând un vrednic de toată preţuirea noastră, a celor care ne bucurăm de omenia sa, a celor care-i putem spune simplu “mulţumesc!”

  La “Oameni şi fapte“, primarul Jurchiş Gheorghe din Cehal spunea că nici n-a bănuit ca zona de acolo care a fost inundată să fie reamenajată imediat la insistenţele lui Eugeniu Avram, deşi aparţinea Bihorului, ca instituţie. Am scris aceste trăsături de caracter ce-l conturează pe prefectul nostru din spusele multor primari, preoţi, dascăli, oameni de rând, încercând acum să le aştern pe hârtie, să le adun şi să-l prezint pe Dr. Eugeniu Avram, urându-i sănătate, forţă, răbdare şi mult entuziasm, dăruire şi cutezanţă! Toate acestea pentru că misiunea sa pe acest pământ sfânt nu s-a încheiat şi lupta pentru prosperitate este grea. De aceea este nevoie de oameni ca Eugeniu Avram! Scriem de toate şi despre toate. Să mai scoatem în evidenţă şi astfel de oameni!

  Teodor Curpaş

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE