More


  Susur de izvor băimărean

  - Advertisement -

  A plecat din Benesat după clasele primare şi a continuat şcoala în centrul cunoscut pe atunci şi cunoscut şi azi, Cehu-Silvaniei. Spune că a avut dascăli providenţiali care i-au sfătuit pe părinţi să-i ofere, azi doamna avocat Florina Muntean, învăţătură mai înaltă. Aşa au procedat părinţii, aşa a procedat şi eroina emisiunii educative de la Nord Vest TV.
  Iată că după mulţi ani, în jur de 43, Florina Muntean ni se prezintă ca o personalitate puternică, exponenţială, ca un om al cetăţii care ni se adresează acum cu problemele noastre arzânde, care ne preocupă sau ar trebui să ne preocupe, atât ca indivizi cât şi ca obşte românească, frământată de noi şi noi provocări de la o zi la alta. Baia Mare şi Maramureşul se mândresc cu astfel de oameni ce apără identitatea şi demnitatea naţională. Vedem la această distinsă doamnă o altă faţetă a trăirii în şi pentru cuvânt, dezvăluindu-se prin frumoasele răspunsuri la peste 20 de întrebări, care au constituit o discuţie demnă de urmărit. Cuviincios şi măsurat, Florina Muntean îşi salută contemporanii cu câte un frumos buchet văratic din frumoasa-i grădină din jurul vilei cochete, la care ajungi doar prin tradiţionala poartă maramureşeană sculptată de meşteri pricepuţi şi prin susurul pârâiaşului ce curge prin faţa scărilor, pe care urcându-le intri într-o adevărată ”bijuterie” ca într-o ţară a poveştilor, a tradiţiei, a frumosului şi sublimului, a esteticului ce domneşte aici şi în sufletul imens al eroinei noastre . N-am întâlnit aşa ceva la noi ca pe frontispiciul clădirii frumoase, realizate din lemn sculptat, să fâlfâie trei drapele reprezentative pentru ea şi, de ce nu, pentru noi: al României, încadrat în dreapta de cel al UE şi în stânga de cel al Americii. Fiul mai mare cu soţia şi cu nepotul de 10 ani locuiesc şi muncesc în America. A plecat cu mulţi ani în urmă acest fiu în SUA ca avocat, a făcut cursuri şi acolo, tot de drept, şi este un avocat de nădejde, iar fiul născut acolo a devenit american convins, dar cu admiraţie pentru părinţi şi bunică. Dragostea doamnei Florina pentru tot ce înseamnă România se vede prin dreapta cumpănă a gândirii sale, întrupând în cuvinte sincere reflecţiile tuturor adevăraţilor români. Cunoaşte oameni, a coordonat activitatea ASIROM, lucrează ca avocat în probleme de asigurări, se bucură de orice izbândă a omului simplu, trăieşte amintirile despre Mircea, soţul iubit (Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa!).

  În America, fiind de mai multe ori în vizită, i-a plăcut totul, dar dorul de ţară, de locurile natale a biruit mereu! ”Casa mea e România”- o ţară ca o mireasă frumos gătită, primitoare şi de ospitalitate aparte. A avut şi are model pe mama sa, care i-a dat numai sfaturi bune şi a încercat să le urmeze cu sfinţenie. Nu-i place când aude pe unii spunând: “Merge şi aşa”, “Să mai aşteptăm”, “Să vedem”, expresii ce au intrat în vocabularul unor incompetenţi şi iresponsabili. I-ar plăcea ca în magazinele ţării ponderea produselor să fie autohtone. Pentru dânsa succesul sau eşecul nu trebuie transformate în nuntă sau înmormântare! Oamenii îşi datorează unii altora mult respect. Este credincioasă şi l-a întâlnit mereu pe Dumnezeu, simţindu-i ajutorul! Ştie ce înseamnă liderul ce se impune prin calităţile lui, dar simte şi pe ”liderul” impus să fie lider! Într-un dialog închipuit cu părinţii şi bunicii săi, n-avea nimic ce le imputa, ce le reproşa. Ei au trăit în inima lor o altă Românie!

  Preşedintele ţării ar trebui să fie instruit, cu dragoste faţă de ţară şi popor, reprezentativ! Ştie că cel mai important la om este liniştea sufletească, iar civilizaţia fără aceasta ar fi un dezastru!

  Se conduce după legile ce impun nişte responsabilităţi ale fiecărui cetăţean, cum ar fi:
  Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte, numai faptele îi deosebesc;
  Nu contează atât de mult ceea ce faci, ci câtă dragoste pui în ceea ce faci;
  Cel mai singuratic loc din lume este inima omului atunci când dragostea lipseşte;
  Viaţa e o consumaţie. Unii consumă, alţii se consumă;
  Sunt necesari doi ani ca să înveţi să vorbeşti şi o viaţă ca să înveţi să taci!

  Foloseşte Florina Muntean nişte cuvinte ca munţii, preţuind înălţimea locului unde trăieşte o parte din an, chemându-ne la înălţimi de 550 m, plini de credinţă, cu tot focul dimineţii, cu zarea albă, cu flori şi păsări, cu o mare de lumină, cu fâlfâiri de drapele! Îl rugăm pe Dumnezeu s-o ocrotească pe Florina Muntean în deplină sănătate, s-o întărească întru adevărul dreptăţii Sale, să-i trimită în minte, în inimă şi-n grai, duhul înţelepciunii, s-o păzească şi să-i dea putere multă ca să se bucure de cei doi fii şi frumoasa-i familie!

  Este doamna Florina o femeie a timpului său, modestă cu omenia sufletului său generos, aşezate într-o personalitate cu fibre tari imposibil de răsucit şi de rupt!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img