More


  Anuarul Bănișorului

   
   
  La Biserica Ortodoxă din localitatea sălăjeană Bănișor va avea loc, vineri, 15 august, lansarea nr. 11/2014 al Anuarului Asociației „Fiii satului Bănișor”. Coordonator: Pr. Augustin Câmpean. Apărut cu sprijinul financiar al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. 
   
  =

  Pr. Augustin Câmpean a declarat că „redactarea şi apariţia unui periodic editorial care se tipăreşte o dată pe an, ar putea să pară pentru unii un moft, o ambiţie deşartă a unei comunităţi sau mai degrabă a unui grup de oameni care doresc cu orice preţ să iasă în evidenţă. Ce evenimente importante se pot petrece la nivelul unui sat? În ciuda aparentei lipse de informaţii noi legate de satul nostru, s-a reuşit şi iată se reuşeşte să se pună în pagină momente deosebite din istoria acestui sat, dar şi din prezentul său, evidenţiind oameni, locuri şi obiceiuri, toate acestea constituindu-se ca elemente care dau specificitate unei localităţi. 
   
  Ideea apariţiei Anuarului s-a născut în anul 2003, atunci când s-a organizat şi prima întâlnire cu toţi cei plecaţi din Bănişor, adică fii ai satului, care neuitându-şi obârşia s-au întors cu bucurie în satul natal. Tot atunci s-a constituit ,,Asociaţia Fiilor satului Bănişor”, asociaţie care avea să-şi creioneze multe planuri de viitor dintre care s-a concretizat doar apariţia Anuarului. 
   
  Apărut pentru prima dată în 2004 la praznicul Sfintei Marii – hramul bisericii noastre şi totodată ziua decretată a Bănişorului, Anuarul a devenit unul din punctele de atracţie a sărbătorii fiind an de an din ce în ce mai familiar fiecărui bănişorean. Dacă primele 9 numere ale Anuarului au apărut prin purtarea de grijă deosebită a Domnului Artemiu Vanca, care s-a implicat pe toate planurile făcând tot posibilul ca publicaţia să apară de fiecare dată la timpul potrivit, anul trecut 2013, cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj a apărut ediţia festivă a Anuarului Fiilor satului Bănişor. 
   
  Cu acest prilej, domnul Vanca s-a retras din calitatea de redactor şef din motive obiective, mărturisind că rămâne un collaborator de nădejde al Anuarului. Aşa se face că anul acesta, în lipsa unui nou redactor şef şi pentru a nu lăsa ca publicaţia anuală deja cunoscută la nivel judeţean şi nu numai, a satului Bănişor să dispară, am preluat personal pentru moment această sarcină, cu gândul de a duce mai departe această zester culturală. Recunosc că nu m-am ridicat la înălţimea predecesorului meu, dar mărturisesc că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a căuta informaţii noi şi a crea o diversitate cât mai mare a articolelor. 
   
  M-am străduit să caut colaboratori dintre fiii satului, din domenii cât mai diverse şi le mulţumesc pe această cale pentru articolele scrise şi pentru tot sprijinul acordat, am căutat mijloace de susţinere financiară pentru a face posibilă apariţia Anuarului şi am găsit înţelegere la Consiliul parohial care a aprobat acest lucru. 
   
  Cu nădejdea că paginile ce urmează vor fi pe placul cititorilor, considerăm că munca tuturor celor ce s-au ostenit aici nu a fost în zadar, din contră, ea trebuie să fie un stimul pentru toţi cei care vor dori pe viitor, să se implice în acest demers cultural”. 
  Iulian Duma


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img