More


  Băncile vor scăpa de povara ratei mari de neperformanţe

  =

  Credite neperformante de 6 miliarde lei ( 1,3 miliarde de euro) care au fost integral provizionate şi de la care nu mai există aşteptări rezonabile de recuperare vor putea fi scoase din bilanţurile băncilor în urma declanşării de către BNR a planului de acţiuni pentru reducerea ponderii neperformanţelor din sistemul bancar , agreat de FMI şi Comisia Economică. ”Sunt credite pentru care băncile şi-au asumat practic pierderea, speranţă de a le mai recupera nu există, aşa că n-au de ce să le mai ţină în bilanţ. Le-am recomandat să le scoată“, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere a BNR.

  Acesta va fi primul pas dintr-un plan de măsuri prin care sistemul bancar să scape de percepţia negativă pe care o are în exterior din cauza ratei foarte mari a neperformanţelor privite în modul singular, fără a ţine cont de acoperirea cu provizioane în proporţie de 68% pe IFRS.

  “La o solvabilitate de 16,3% (la nivelul lunii martie 2014) băncile sunt în poziţia de a recunoaşte consecinţele economiei de dinaintea crizei şi de a nu mai târî acest balast al neperformanţelor. Dacă nu începem acum, vom avea probleme mai târziu şi nu se va putea crea baza pentru o creştere sănătoasă”, afirmă şeful Supravegherii.

  Pe baza datelor raportate de bănci privind situaţia portofoliilor, el estimează că planul de curăţenie gândit în patru paşi mari va conduce la scăderea ratei creditelor proaste din sistem de la circa 22,3% în martie până spre 13,6% la nivelul lunii octombrie. Dacă eliminarea din bilanţuri a pachetului de neperformanţe de 6 miliarde de lei provizionate integral nu ridică decât probleme de operare în sistemele informatice , situaţia devine mai delicată în cazul unui al doilea pachet reprezentând expuneri nete de 3,8 miliarde de lei, cu restanţe mai mari de un an şi fără speranţă rezonabilă de recuperare, dar pe care băncile se codesc să le provizioneze integral şi să le recunoască drept pierdere.

  “Sunt credite restante de peste un an, dar la care nu s-au iniţiat proceduri de recuperare. Din analiza noastră, au pondere mare creditele la care speranţa rezonabilă de a recupera ceva nu prea există şi ca atare recomandarea noastră este să le provizioneze 100% pe IFRS şi să le înregistreze în conturi extrabilanţiare. Ne vom uita foarte atent să vedem cine refuză recunoaşterea pierderii”, afirmă Cinteză.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img