More


  Beltiugul, din nou bun organizator!

  - Advertisement -

  Cu câteva zile în urmă, la “Oameni şi fapte” – emisiune televizată, am întâlnit la Beltiug un “trio” de excepţie. Am aflat că aici primarul, preotul şi directorul şcolii au fost şi rămân factorii esenţiali ai bunului mers al comunei. Îmi aduc aminte că, într-o astfel de emisiune, primarul din Carei, dl. Eugen Kovacs, spunea că noi toţi am învăţat multe lucruri de la şvabi: ordine, curăţenie, punctualitate, respect faţă de om şi mult bun simţ. De ce amintesc acest lucru? Primarul din Beltiug, dl. Gurzău Bartok Ioan, din nou se dovedeşte un minunat organizator. Deja programul “Întâlnirii şvabilor din România” care va avea loc în Ardud, la 15 august, are un program stabilit cu exactitate, încât cei peste 1000 de invitaţi vor şti exact ce au de făcut de la primire şi până în finalul întâlnirii. Mai mult, acest important eveniment precede “Festivalul Viei şi Vinului” la Beltiug, ediţia a II-a. Deci, în zilele de 16 şi 17 august, Beltiugul devine centrul atenţiei în judeţ şi nu numai. Începând cu prima zi, de la ora 12:00 fanfara va însoţi majoretele şi la rândul lor, pe oficialii judeţului. Vor fi prezente şi majoretele din localitatea prietenă din Polonia. Va avea loc sfinţirea vinului de soborul de preoţi. Programul este presărat cu o serie de activităţi deosebit de atractive: dansuri stil cabaret cu trupa din Polonia, dansuri specifice Beltiugului (germane şi maghiare), concert oferit de fanfară, ansamblul folcloric din Ardud, formaţii din localităţi înfrăţite (Nyirbeltek, Ratka), taraful ţigănesc al Beltiugului, corul german al Forumului German Satu Mare şi Tăşnad. Vor evolua pe scenă cunoscuţii Petrică Mureşan şi Nicolae Mureşan. La 20:30 va avea loc prima apariţie a paradei de modă Gaby’s Models, apoi formaţia Sihell Ferry şi Henna (Ungaria). De la 21.50, va avea loc a doua apariţie a Gaby’s Models, ca începând cu ora 22:00 să apară aşteptata Anna Lesko. Dacă-i amintim pe artiştii ce vor realiza momente atât de dragi sufletelor noastre, trebuie să-i amintim pe: Anna Lesko, Anamaria Dancs, formaţia “Compact”, Sava Negrean Brudaşcu, Insect Bogarak, Sihell Ferry şi Henna, Desperado, Bertici Fiverek. Cap de afiş rămân Petrică Mureşan, Ana Holdiş Pop, Nicolae Mureşan, Nicolae Sabău.

  Sigur, doresc să prezint frumoasa iniţiativă a primarului şi Consiliului local din Beltiug, mai ales că în 15 august vor fi prezenţi în jur de o mie de şvabi, la o întâlnire naţională, care face cinste Beltiugului şi ospitalitatea despre care dl. Bartok vorbea atât de laudativ.

  Ce înseamnă aceste activităţi pentru judeţul nostru? Zona viticolă, cu fermieri de mare prestigiu, va dovedi încă o dată valoarea vinurilor de aici, demne de premii naţionale şi internaţionale. Beltiugul va îmbrăca straie sărbătoreşti, va trăi în totalitate evenimente demne de toată lauda demonstrând că merită să depună eforturi pentru darea în folosinţă şi a Băilor din Beltiug. Sunt sigur că primarii din jur, oamenii interesaţi, instituţiile judeţului vor şti să se bucure de iniţiativele lăudabile ale primărei din Beltiug.

  Interesant mi se pare finalul activităţilor, balul în aer liber, sub focul de artificii, oferit de organizatori. Frumos! Avea dreptate primarul Kovacs Eugen – avem de învăţat multe de la şvabi, pe care-i felicităm pentru tot ceea ce fac, pentru ataşamentul faţă de acest popor cu care trăiesc în înţelegere şi respect reciproc. Felicitări, domnule primar Bartok!

  Teodor Curpaş

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img