More

  Ce vede NATO şi Băsescu nu

  NATO a afirmat clar şi răspicat că “forţele ruse sunt angajate în operaţiuni militare directe în Ucraina”. Oficialii NATO se refereau la o agresiune militară directă, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu vede în felul său propriu lucrurile. Un lucru destul de ciudat, căci şi România este ţară membră a NATO. “Rusia continuă să aprovizioneze pe separatişti cu tancuri, vehicule blindate, artilerie şi lansatoare de rachete. Rusia a tras asupra Ucrainei atât de pe teritoriul rusesc cât şi de pe cel ucrainean”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Acesta a condamnat ieri după-amiază în termenii cei mai puternici dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale internaţionale. La finalul unei reuniuni de urgenţă a ambasadorilor statelor membre NATO la Bruxelles, secretarul general al NATO a lansat un apel la adresa Rusiei să înceteze acţiunile militare ilegale, să înceteze sprijinul pentru separatiştii înarmaţi şi să ia măsuri imediate şi verificabile în vederea unei detensionări a crizei. O dovadă clară că NATO ia foarte în serios situaţia din Ucraina, care tinde să degenereze într-un adevărat război.

  Deocamdată, prin poziţia sa oficială, preşedintele Putin nu pare să dea prea mare importanţă avertismentelor şi solicitărilor venite din partea NATO. În cadrul unui summit al tineretului rus, Putin a declarat sfidător că autorităţile de la Kiev ar trebui forţate să negocieze cu separatiştii. Putin a afirmat, de asemenea, că peninsula Crimeea, “loc sacru” pentru ruşi, nu va reveni sub autoritatea Kievului, afirmând că “poporul rus şi poporul ucrainean sunt aproape unul şi acelaşi popor”.

  Preşedintele Traian Băsescu a reuşit să surprindă din nou, contrazicând oficialii NATO, deşi România face parte din această alianţă militară. Băsescu a declarat joi, la Palatul Cotroceni, că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie şi că în ţară este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiştilor. Poziţia preşedintelui a stârnit numeroase reacţii negative. Nimeni nu şi-a putut explica de unde vine această viziune proprie asupra situaţiei din Ucraina, care nu are nicio legătură cu realitatea. Noroc că Băsescu şi-a reconsiderat rapid poziţia, probabil după ce a fost urecheat de unii-alţii. Ieri, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, Traian Băsescu a afirmat că statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii şi să ajute armata ucraineană cu orice mijloace care-i sunt necesare într-o luptă ce poate deveni inegală. “Dacă statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene pentru a face faţă acţiunilor Rusiei, şansele Ucrainei sunt iluzorii”, a declarat Băsescu, adăugând că armata Ucrainei riscă un adevărat măcel. Prin aceste declaraţii, preşedintele României a demonstrat că a început să vadă în sfârşit ceea ce NATO vede de câteva zile bune.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE