More


  Condiţii de intrare a fermierilor români direct la licitaţiile de grâu din Egipt

  =

  Fermierii români cu ambiţii de a participa la licitaţiile de grâu organizate de statul egiptean au de îndeplinit un set de condiţii pentru a intra în competiţie, printre care se numără o scrisoare de garanţie financiară de 400.000 de euro, prezenţa pe piaţa egipteană printr-o companie înregistrată, fişe detaliate de prezentare şi istoric de afaceri, a explicat Abdelrahman Raoub, înalt diplomat egiptean.

  “Cei care câştigă licitaţiile sunt în Rai. Regulile achizitorului de stat sunt stricte, dar sunt posibil de îndeplinit”, a spus diplomatul. Exporturile de grâu în Egipt au fost cel mai fierbinte subiect al sezonului comercial 2013-2014 din agricultură pentru că marfa românească a fost pentru prima dată cea mai preferată origine, cu livrări de 1,5 milioane de tone. Egiptul este cel mai important partener comercial al României pentru grâu, cu o cotă de o treime pentru acest produs.

  Toate cantităţile au fost livrate însă de comercianţii multinaţionali de materii prime agricole, precum Toepfer, Ameropa sau Bange. “Achiziţiile făcute de achizitorul de stat GASC sunt atât de mari, încât dacă o să câştigi aici licitaţii poţi să nu mai livrezi cu nimeni altcineva”, a explicat Raoub din biroul său din Bucureşti.

  În fiecare sezon comercianţii din Ucraina, Rusia, Statele Unite, Franţa sau România descarcă în porturile egiptene 7-10 milioane de tone de grâu, această piaţă fiind un adevărat punct de reper prin volumul tranzacţiilor.

  Egiptenii importă grâu pentru a susţine un program de subvenţionare a pâinii pentru a domoli tensiunile sociale dintr-o economie a cărei populaţie a ajuns la 85 de milioane după o creştere de 15% în ultimii şapte ani. “Trebuie să ai parteneri serioşi atunci când ai de-a face cu turbulenţe sociale”, a spus Raoub, înaltul diplomat egiptean. Companiile care depun oferte pentru licitaţiile organizate de GASC sunt selectate iniţial pe baza condiţiilor tehnice solicitate pentru grâu pentru ca apoi să intre în finala unde diferenţa este făcută exclusiv de preţul oferit.

  “Sunt deschise plicurile sigilate şi sunt selectate cele mai mici preţuri”, a spus diplomatul egiptean.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img