More

    Drumeţi prin “Ţara lui Brâncuşi”


    brancusi01

    Căldura capricioasă de iulie, acompaniată de furtunile ieşite din comun în această perioadă, nu ne-au putut împiedica să ieşim din “matca” judeţului spre a cunoaşte şi explora spaţii istorico-geografice unice în lume. De multe ori suntem tentaţi de a evada din problemele naţionale de diverse origini, alegând destinaţii turistice din ce în ce mai „bine cotate sonor”, din Antalia, Grecia, Egipt, Spania etc. întorcându-ne acasă, în „casa cea de toate zilele”, cu ideea înţelepţită că până la urmă „nicăieri nu e mai bine ca acasă”. Ne punem în maşină încărcaţi ca „în coviltire” şi plecăm unde ne văd ochii, liberi de stresul serviciului, cu bani în buzunar atât cât să ne putem simţi bine timp de două săptămâni şi … la revedere Satu Mare!

    brancusi03
    Târgu Jiu, oraşul „infinitelor săruturi în tăcere”

    Ne aflăm în defileul Jiului pe un timp ploios şi fără chef de a merge mai departe. Din cauza restricţiilor de circulaţie a trebuit să aşteptăm ora 20 ca să putem ieşi din Petroşani spre Târgu Jiu, drumul îngreunat de noroi şi de cele 14 semafoare prelungindu-ne oboseala, foamea, dar şi dorinţa de a face un duş şi de a ne culca într-un aşternut curat la Târgu Jiu. Municipiul Târgu Jiu se află la intersecția paralelei 45° latitudine nordică cu meridianul de 23° longitudine estică, la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord, în plină zonă temperată, cu tendinţe de capricioase schimbări climatice, periodice să sperăm.

    Așezat la 18 km spre sud de lanțul Munților Carpați, în cuprinsul Podișului Getic, în Depresiunea Târgu Jiu – Câmpul Mare sau Depresiunea Olteană (una dintre cele mai întinse depresiuni subcarpatice intracolinare) la nord de confluența Amaradiei Pietroase cu Jiul, municipiul are o desfășurare de la nord la sud pe o lungime de aproximativ 13 km de-a lungul râului Jiu, de o parte și de alta, iar de la vest la est o întindere de circa 10 km, luându-şi numele de la vijeliosul râu Jiu de care este străbătut de la nord la sud și care, în decursul timpului, și-a mutat albia de la Dealul Prejbei înspre apus, formând trei terase ce constituie teritoriul de azi al localității.brancusi02

    O scurtă istorie
    Înainte de cucerirea Daciei de către romani, localitatea era un sat aflat pe un teritoriu cu insule și păduri, situate între cursurile Jiului, Hodinăului, Voivodiciului, Putnei și Paschiei. El oferea astfel un bun adăpost locuitorilor, pe care îi apăra împotriva năvălirilor din afară, aici intersectându-se importante drumuri comerciale care făceau legătura între Dunăre, Drobeta Turnu-Severin și Transilvania cu un centru roman de pe Olt. În preajma sa staționau cohorte romane, încartiruite în așezări fortificate, conform mărturiilor istorice din timpul războaielor de cucerire a Daciei, o parte din armata romană trecînd prin localitate. Sosim în cele din urmă în localitate fiind întâmpinaţi de ospitalitatea gorjenească, ce ne oferă toate condiţiile pentru un somn reconfortant. Ne vedem mâine, noapte bună!

    O nouă zi plină de surprize plăcute
    Gata, deşteptarea din aşternut! E prima zi a unei frumoasei aventuri departe de casă şi suntem însoţiţi de un soare gorjenesc care ne surâde prietenos şi ne frapează plăcut locul unde suntem cazaţi, prin îmbinarea potrivită a sportului de performanţă cu ansamblurile sculpturale care împodobesc sugestiv zona stadionului „Pandurii Târgu Jiu”, în timp ce o bătaie la uşă ne întrerupe admirarea panoramei locului: – Bună ziua, bine aţi venit la Târgu Jiu. Sunt Sorin Buliga, călăuza dumneavoastră.

    Omul care ne va purta paşii timp de mai multe episoade în universul brâncuşian este absolvent al Facultăţii de Asistenţă Medicală şi Tehnică Dentară, Artă şi Cultură Fizică, specializarea „Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative”, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, având două teze de doctorat; una în Filosofie – Spirit şi materie în viziunea unui artist-filosof : Constantin Brâncuşi, specializarea „Estetică”, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti 2010 şi a doua în Geologie, în disciplinele Paleontologie vegetală şi Zăcăminte de cărbuni, Departamentul Geologie, Universitatea „Babeş-Bolyai” 2000.

    Un cercetător prolific
    Unul din cei mai prolifici cercetători din domeniul studiului vieţii marelui sculptor Constantin Brâncuşi, studiile sale au apărut în numeroase publicaţii de specialitate şi în cărţile: Glume la… Masa Tăcerii, vol.III, Ed. Măiastra, Târgu-Jiu, 2008, semnată împreună cu Grig. M. Dobreanu şi Dumitru Dănău; Brâncuşi – religiozitate, filosofie şi artă, Ed. Universitaria, Craiova, 2008; Simbolistică sacră în opera lui Constantin Brâncuşi, Ed. Scrisul Românesc, Craiova, 2009 şi „Spirit” şi „materie” în viziunea unui artist-filosof : Constantin Brâncuşi, Ed. Scrisul Românesc, Craiova, 2010 Dr. Sorin Buliga a participat la numeroase colocvii şi conferinţe din ţară şi din străinătate.

    Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Filiala Gorj şi consilier G1A la Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, fost director al Centrului de Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, manager în domeniul cultural şi artistic, organizând mai multe evenimente de prestigiu, de la Saloane ale artiştilor plastici (de sculptură, pictură, grafică, textile) şi ale artiştilor fotografi, Festival de film şi fotografie, saloane naţionale şi internaţionale de sculptură mică „Constantin Brâncuşi”, simpozioane naţionale şi internaţionale „Brâncuşiana” (de istorie şi critică de artă asupra operei brâncuşiene), organizator al Manifestării „In Memoriam Constantin Brâncuşi” la Paris ( expoziţii de artă şi lansări de carte, în anii 2008 şi 2009). A organizat Tabăra de pictură „Iosif Keber” (cu 3 ediţii, la Curtişoara, Sighetu Marmaţiei şi Tekija în Serbia), Simpozioanele Internaţionale de Sculptură „Constantin Brâncuşi” (6 ediţii între anii 2004-2009, la Târgu-Jiu) şi târguri ale meşterilor populari şi Tabăra de creaţie „Constantin Brâncuşi” din Pulkau şi Viena – Austria, acestea fiind elemente mai mult decât suficiente care să-l prezinte pe interlocutorul nostru ca un veritabil şi redutabil cercetător al operei lui Brâncuşi.

    P.S.: Zilele care urmează o să fiu gazda voastră în prezentarea Ansamblului monumental din Târgu-Jiu, care cuprinde monumentele realizate de sculptorul Constantin Brâncuşi în perioada 1937-1938, ansamblu menit să preamărească „memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de întregire.
    Valeriu Ioan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE