More


  Fermierii fac 1000 de euro/hectar la porumb

  =

  Fermierii cu exploataţii semi-industriale şi industriale vor încasa în toamnă 1.000 de euro pentru fiecare hectar de porumb în condiţiile unei productivităţi de 8 tone/hectar şi al unui preţ mediu de 130 euro/tonă, arată calculele analiştilor. Rezultatul corespunde unui randament al investiţiei de 30%, ceea ce înseamnă că, în ciuda prognozelor negative, cultura va rămâne printre cele mai profitabile din fermele locale.

  “Rezervele de apă din sol pot asigura necesarul culturilor de primăvară pe parcursul lunilor de vară. În absenţa evenimentelor meteo extreme, sunt aşteptate productivităţi ridicate”, a notat în urmă cu câteva zile un raport al Comisiei Europene, făcând referire la recoltele româneşti.

  Recolta de porumb, ce va fi recoltată în septembrie, era estimată la sfârşitul lunii iulie la circa 10 milioane de tone, în scădere cu 10% faţă de rezultatul anterior. Declinul vine ca urmare a reducerii suprafeţei însămânţate şi aproape deloc din fluctuaţii de productivitate. Fiecare hectar însămânţat primăvara cu porumb ar urma să producă în medie 4,1 tone.

  Rezultatul mediu redus este generat însă de ponderea mare a fermelor de mici dimensiuni care folosesc porumbul pentru autoconsum şi care nu investesc sume importante în seminţe sau îngrăşăminte.

  Producţia de porumb este un element cheie în impactul pe care îl are în economie întreaga recoltă de cereale având în vedere că porumbul acoperă 47% din întreaga suprafaţă dedicată de fermieri cerealelor, categorie ce include şi grâul şi orzul. România va rămâne în această toamnă pe locul doi în Uniunea Europeană în funcţie de producţia de porumb şi va păstra aceeaşi distanţă ca şi sezonul trecut faţă de Franţa, respectiv un minus de 5 milioane de tone.

  Poziţia producţiei locale de porumb este susţinută în cea mai mare parte de faptul că fermierii români însămânţează cea mai mare suprafaţă de porumb din UE, dar în acelaşi timp productivităţile medii sunt dintre cele mai mici. Spre comparaţie francezii şi italienii recoltează în medie 9 tone/hectar, iar ungurii 6 tone/hectar.

  Recolta totală de porumb a UE este estimată la 66.4 milioane de tone, în creştere cu 7,2% faţă de sezonul precedent. Aceasta este şi cea mai mare recoltă europeană din ultimele patru sezoane. La nivel mondial, recolta este prognozată la 980 milioane de tone, în scădere uşoară faţă de vârful istoric din 2013.

  Exporturile de porumb sunt prognozate în sezonul octombrie 2014 – septembrie 2015 la 3 milioane de tone, un nivel similar cu cel din campania precedentă. Cea mai mare parte a cantităţilor de porumb destinate pieţei de export va ajunge la clienţii din UE. România va fi astfel al treilea jucător pe piaţa de export europeană a porumbului, în spatele Franţei şi Ungariei.

  Ioan Raţiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img